Sejauh manakah kesungguhan, keikhlasan, kebenaran dan kejujuran Parti Politik membawa arah tuju yang sebenar.....?

……….Dan demikian itulah keadaan hari-hari (dunia ini dengan peristiwa-peristiwa kemenangan atau kekalahan), kami gilirkan dia antara sesama manusia, (supaya menjadi pengajaran) dan supaya nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang tetap beriman (dan yang sebaliknya), dan juga supaya Allah menjadikan sebahagian di antara kamu orang-orang yang mati Syahid. Dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada orang-orang yang zalim.

- Surah Ali Imran ayat 140 -

Petikan Al-Quran.

Topik Terkini.

Tuesday, February 22, 2011

Prasarana Oh Prasarana – Katak 2.

Aku petik beberapa komen atas tajuk Prasarana Oh Prasarana – Katak 1 (klik sini) bagi pembaca berfikir sejauh mana penulisan aku itu ada kebenarannya atau tidak…….? Bagi yang malas nak kesana, aku list kan seperti di bawah:

Anonymous said...
Kalau orang bawah minta kerja balik ,kata tak boleh ikut buku(CA Hr), kalau orang atas minta kerja balik,kata Ok ikut rasa(macam lah company ni bapak ia punya).
February 17, 2011 11:24 PM

  Anonymous said...
Ape yg dicitekan oleh blogger ini semuanya betul.kalau u all nak tahu, sejak GMD ini masuk, semua kroni-kroni dia dibawa sama.Ini semua pasal projek.Semua nak bolot sorang2.
February 18, 2011 7:41 PM

Anonymous said...
Betul..betul..betul..orang Rapid ker,orang prasarana ker, kitakan 1 group Prasarana.. tetapi kenapa banyak sangat jawatan GM dlm Prasarana & Jawatan Pegawai dlm Rapid KL. Badan Rasuah tolong masuk dalam 1 Prasarana ni macam ada tak kena ajer.
February 19, 2011 9:33 AM

Anonymous said...
Mcm ni je la, tukar je name company ini to shahril mokhtar berhad.lantik semua kroni2 dan kwn2 baik keja dgn dia. Sape yg tidak layak pun boleh seperti ebi coo kabel car langkawi (kwn baik,partner nite club shahril & kaki ampu shahril) kelayakan akademik hanya spm je tp leh di lantik jd coo.Tahniah panorama langkawi dpt new bos mcm lembu.hebat betul prasarana ni.pastu kill semua orang2 lama yg berkelayakan.semakin hari semakin ramai staf2 spad join prasarana at top management.Kepada staf prasarana semua, better u all cepat2 buat resume baru sebab company u all ni akan bankrap di bawah new management atau shahril akan penuhkan kroni2/sedara dia di prasarana.......
February 21, 2011 12:40 AM

 Anonymous said...
rasanye statement penulis blog sangat adil..dan tepat..yelah berdasarkan info dari rakan di rapid dan prasarana gak...saye berharap sangat prasarana sebagai syarikat yg 90% bumiputera di dalamnye berjaya..tapi kalo mcm nih rasanye lambat lagi kot...kepada org dalam yg lihat komen di sini..utamakanlah yg berkelayakan dan boleh bekereje...ye..Allah akan membalas kebaikan yg kamu lakukan...begitu jugak sebaliknye...jgn bila terantuk baru tergadah...dah terlambat masa tuh kot...lol
February 21, 2011 8:20 PM

Anonymous said...
Sungguhka,

Besok aku call GMD Prasarana suruh bagi jawatan Pegawai Tulis Blog bertaraf GENERAL MANAGER kat kau...

Sungguhka nak mencelah - Takad ni aja otak Kroni GDM Prasarana. Asal tak puas hati aja wujud Jawatan Baru. Patut la macam ulat taik jawatan GM banyak di sana. Satu lagi nak tanya yang nak bagi kat aku GM tu, GM betul ka GM olok-olok…….?

Ko ni tulis mcm dengki kat mamat tu jee.Lantak dialah.Dah Allah tentukan rezeki dia pegang jawatan tu, lagi ko mau bising...

Nilah penyakit dengki yang ada kat orang kita..sampai bila la nak maju..

Patutnya ko bagi la kritikan dan cadangan yang positif macam mana nak majukan Prasarana ke? Paling bagus kalau ko tulis cadangan macam mana nak bagi perkhidmatan pengangkutan yang terbaik kat rakyat ke...

Sungguhka nak mencelah – Orang dalam Prasarana ramai yang berbuih mulut bagi cadangan, teguran mahupun pendapat you all tak layan, apatah lagi orang luar macam aku ni.

Tulisan ko ni hampeh sungguh. Taraf karangan sekolah rendah..What the fuck are you talking mate? Rubbish !!!!!!!!!!!!
February 21, 2011 10:18 PM

Anonymous said...
Sabar semua buat ape nak melenting sana sini, sure pembela2 gmd dlm blog ni yg sudah peroleh jawatan hebat2.tahniah la korg.hebat korg ampu gmd smpkn budak spm boleh di lantik menjadi coo. Dimana kredibiliti shahril sbg seorg gmd? Sikit hari lagi kita akan bongkarkan kepentingan kawan-kawan gmd dlm projek2 di prasarana.
February 21, 2011 11:36 PM

 Anonymous said...
Soalan khas to GMD, hope u beri penjelasan yg memuaskan. kenapa kitorg bekas staf tidak dibenarkan utk join semula prasarana?reason yg diberi mengatakan polisi tidak membenarkan ex staf join semula, tetapi kenapa fazlan bekas staf boleh join pula??? Adakah GMD ini double standard? Di mana hak kami? Kalau u tidak boleh beri jawapan yg baik, kami akan mendakwa gmd di mahkamah perindustrian dan aduan kpd mof.
February 22, 2011 12:07 AM


Aku amat berpuas hati dengan komen-komen yang diberi. Terimakasih banyak-banyak. Kepada mereka yang menyokong aku, jangan segan silu memberi komen.

Kepada yang tidak bersetuju apa boleh buat. Itu hujah ko orang. Tetapi bila aku baca komen yang terakhir di atas membuat aku bertambah semangat nak terjah lagi…….

Apa ya…….

Tetiba seekor katak lagi dah melompat terpaut di dahan bersebelahan dengan Fazlan…… Siapa ya……


Laaaaaa……. Mamat ni ka……. Bukan ka dia dulu dia orang RapidKL berenti masuk SPAD, tup…..tup masuk Prasarana balik. Heran...... heran……

No.
Company
Duration
Position
1
Rapid KL
2006
Legal Services
2
SPAD
June 2010
Legal Department
3
Presarana Negara 
3 January 2011
General Counsel and Secretarial

Mohd Rafi Osman, General Counsel and Secretarial menggantikan  Firdaus Effendy Mokhtar bertukar ke  Head Department Property and Land.


Apa yang hebat Rafi ni aku tak tahu (yang tahu sila bagi komen).

Cuma yang buat aku muskil, kenapa setiap BOD meeting, si Firdaus ni yang jadi mangsa mencatat minit mesyuarat……? Kenapa tidak Rafi…….? Adakah memandangkan status tinggi bukan kerja dia lagi…….? Sedangkan kalau tak silap aku, sebelum ni, semasa Firdaus diposisi General Counsel and Secretatial dulu, dia yang mencatat minit. Hanya desas desus yang aku dengar, si Rafi ni tak ada lesen secretarial. Sungguhka…….?
Print Friendly and PDF

85 comments:

  1. sory... no komen... xde info... huhuu

    ReplyDelete
  2. Sebab kau ni rajin sangat buat `story' pasal Prasarana, apa kata engkau buat sikit story mengenai yang berikut nih:

    1. Pasal Zooridah yang sebelum ni bawah Idrose amat berkuasa sampai macam macam dia nak telan, duit insurans lah, ada interest ni, ada interest tuh. Memang la ada degree atau masters tapi bangang gila. Dulu bos bos Prasarana semua nak buang dia tapi dia main politik. Lepas tu fail lama dia semua hilang. Memang `bitch' gila dia ni.

    2. Tomen - orang suruhan Zooridah yang jaga HR waktu Idrose. Lagi satu bangang gila. Bagi kacau bilau HR dibuatnya. Ada degree jugak tapi bodoh. Telepon tak nak jawab. Pernah sekali bagi tau staff kerja dia `kena tunggu Puan Zooridah panggil jadi dia busy yang amat'. Ni kau kata bagus?

    3. Projek LRT yang perlu disambung tapi tak start start (juga bawah Idros). Orang kuat dia siapa? Ahmad Rujhan tuh. Daripada Senior Manager terus naik Director, dengar cerita selalu main golf dengan GMD lama. Tu yang rapat. Daripada bawak kereta kecik, terus bawak kereta besaq. Jam tangan pun makin besaq dan tak tau brand apa. Kau tak nak korek benda tu?

    4. Pasal Nizam Alias, pegawai khas GMD yang juga orang paling kuat di Prasarana selepas Idrose waktu tu - macam macam secret project dia. Tengok TouchNGo sudah. Rosak memanjang tapi si Nizam ni `push' jugak. Last last mesin semua rosak, baik di bas atau pun LRT. Aku nak pakai pun susah. Tapi dia? Ada dia nak bayar balik? Ada dia nak bertanggungjawab? Senang senang berenti.

    Ada banyak lagi `masalah' dalam Prasarana sebelum Shahril masuk ni yang kau patut korek. Lagi pun sedar sedar sikit lah. Aku rasa kerajaan pun malas nak bising-bising, tak nak malukan orang. GMD baru ni orang Najib. PM tak berkenan benda yang dibuat GMD lama sebelum ni. Dia tukar la kepada orang baru.

    Lepas tu pasal katak ni. Dah semua yang ada sebelum ni tak boleh pakai, kena tukar la. Dia letak orang yang boleh pakai. Fazlan dan Rafi balik pun, buat kerja. Bukan menyorok dari kerja. Rafi jadi Legal. Firdaus concentrate jadi Company Secretary. Dua dua sama bagus, sama pandai. Malah aku tengok Firdaus sekarang lagi hebat dari dulu. Sebab dulu kena tekan Zooridah memanjang.

    Aku tengok HR sekarang laju je bawah boss baru. Dulu tak pernah management jumpa staff, sekarang macam macam ada. Pasal Eby tu, kau cerita macam dia ni baru keluar sekolah terus kerja. Bodoh ke apa? Dia pernah kerja dengan NST, JPM, MAS. Bukannya calang calang tempat tu. Bukannya Old Town Kopitiam (sebab kau mungkin suka pergi situ).

    Pandai kau goreng eh. Banyak pelantikan lain yang bagus bagus. Macam si Zohari yang jaga macam macam tapi kerja macam lipas kudung, laju gila. Khairani yang jaga rel pun tidak kurang hebat jugak, itu orang Prasarana. Nak kata buang orang Prasarana? Tu Dato Hazlan yang Idrose ambik? Boleh pulak dia kerja dengan GMD baru. Zulkifly yang sekarang jaga projek LRT dan MRT? OK pulak. Maknanya orang yang boleh buat kerja, kekal lah.

    Bukannya aku nak kata orang RapidKL bagus bagus belaka. Ada juga yang tak boleh pakai. Tengok Sabri tu. Sistem IT kat RapidKL semua hancus. So dia kena keluar jugak. Pendek kata, GMD baru ni ambik yang bagus dari semua tempat. Kan bagus tu.

    Kau ingat kalau Shahril tak masuk balik, Prasarana boleh buat ke MRT, atau bagi mula balik projek LRT baru ni? Aku cakap pasal Prasarana ni sebab ni antara syarikat utama kerajaan yang tak diurus dengan baik sebelum ni. Kalau Shahril tak perform, dia menjawab kepada Perdana Menteri dan rakyat. Bukan pada kau.

    Setakat nak jadi hero dan kambing kepada segelintir orang Prasarana yang syok sendiri, tak payah la. Tapi sebab aku rasa ramai orang Prasarana yang baca ni, korang semua baik pergi lah buat kerja.

    Kalau nak luahkan perasaan, nak tanya, email GMD sendiri. Aku rasa dia akan jawab. Sebab dia memang ada balls. Betul ni, aku rasa kau tolong lah cerita sikit pada kita semua pasal benda yang aku senaraikan kat atas tu. Baru lah aku respect sikit kau ni.

    ReplyDelete
  3. Bak kata kata Anonymous 'tak perform bleh berenti' tak yah jawab ngan Najib or Rakyat..

    Projek MRT adalah salah satu point utk rayuan undi nanti.. bukan sebab Shahril hebat..

    Kalau ko rasa Shahril hebat sangat, continue ler Projek Penang Monorail.. untung2 PR nanti bleh dapat Penang balik.. lagi glamour GMD prasarana.. silap2 lepas nie bleh plak join kementerian terus. Apa barang jadi GMD anak syarikat MOF, jadi bapak syarikat dalam MOF laa..

    ReplyDelete
  4. Hahahahahaha oh aku dpt tahu yg menjawab ini semua mr rudy ke.org dlm gtau rudy ini sorg budak jambu mcm saiful.dia ni peg khas gmd.......Mcm ni, info dr prasarana kata gmd guna cable uncle and ayah dia utk jawatan gmd.ayah gmd dulu kerja dgn tan sri nor sewaktu di bank negara dan uncle dia pula dato' rahim mokhti ex tksu di mof dulu. Aku igtkan mamat ni hebat la sgt,rupenya ade cable. Kelakar jgk komen di atas mengatakan shahril masuk terus buat mrt.mr rudy, jgn lah u buat lawak bodoh di sini.geli perut kami membacanya.pastu gtau eby hebat sbb pernah kerja jpm,mas dan nstp hahahahahaha.setakat kerja jd barua bawahan aper cer.lain kali letak ler sekali nama jawatan dia tu ok.pekerja indon cuci tandas di jpm pun hebat jg sbb dia keja kt jpm hahahahahahahahahahaha.....

    ReplyDelete
  5. Eh bukan ke Rapid Penang juga bawah Prasarana. Ok ker management dia. Langsung tak sentuh pun.......

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah akhirnya ada yang perihatin dengan apa yang aku jolokkan. Terimakasih di atas maklumat yang diberi. Amat memberangsangkan. Ini yang aku mahu.

    Jolokan aku ini membuktikan bahawa terdapat kroni-kroni yang hebat di Prasarana.

    Aku bangga kepada mereka yang bekerja keras untuk Prasarana. Tetapi sepatutnya keihlasan dan semangat bekerja itu untuk menaikan ekonomi bukannya meramaikan kroni.

    Bukannya aku tak mahu ceritakan semua perkara yang ko sebutkan di atas, tetapi semuanya dah di bawa oleh GAP suatu ketika dahulu. Kalau apa yang GAP lakukan dahulu tiada apa perubahan atau tindakan yang diambil hingga sekarang....... Bererti dari apa yang ko tulis tu, Prasarana sememangnya bermasalah la.......

    Kepada 3 serangkai tu, ko semua kena la pulun lebih sikit untuk memperbetulkan keadaan. Aku mampu dedah apa yang aku dengar sembang-sembang food court. Kalau aku orang dalam, dah lama aku londeh.

    Yang pastinya mampukah 96% Melayu yang bekerja di sana, jadilah Melayu yang berjaya. Kebajikan mereka ini patut dihargai dan dinilai sebaik mungkin.

    Walau pun cerita lama yang ko bawa, sekurang-kurangnya ko berani bersuara. Tahniah aku ucapkan.

    Cuma satu aku nak pesan pada ko, jangan ingat GMD tu kebal kalau jadi orang Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak. Hati-hati dengan kenyataan ko ni.

    ReplyDelete
  7. Katonyo Anonymous "Lepas tu pasal katak ni. Dah semua yang ada sebelum ni tak boleh pakai, kena tukar la. Dia letak orang yang boleh pakai." Siennyo ko buah hati kawe sore nie Abe Firdaus.... kawe ingakke demo baguh kerejo rupo2nyo demo tok leh pakaii.. bek tu la tempat demo katok pise amik (Rafi)..

    Untuk Legal department demo pun kenolah ingat jugok hok demo pun tok leh pakai jugak kat situ, bek tu dia bawa masok katok tino jadi Asst Manager kat situ... siannyeee huhuhuhuuuuu

    ReplyDelete
  8. Buat malu najib je. Go Froggy Plan !!!

    ReplyDelete
  9. Katanya Anonymous "GMD baru ni orang Najib. PM tak berkenan benda yang dibuat GMD lama sebelum ni. Dia tukar la kepada orang baru."

    Braninyo demo buak komen supo nie... Demo keno ingat sket block nie bukenyo puak prasarano jo hok baco... ore2 PM pun baco jugakk.. hati2.. kawe cumo ingakke sajo..

    Go Froggy Plan !!!

    ReplyDelete
  10. saya sgt pelik dgn anda2 sume ni...
    kenape sume nk melenting..
    salahkan org tu... salahkan org ni...
    GMD baru kan ade contract keje..
    biarlah die wat keje die...
    kasi dlu mase kt die tok die buktikan kebolehan. terpulanglah pd die nk lantik sape pon...
    die yg wat penilaian..
    klu salah atau betul ape yg die buat pon..
    die yg menjawab... bkn nye anda2 sume..
    klu kte nk kan kemajuan..
    kene la berani buat perubahan..
    baru leh dpt peningkatan...
    tp biase laa... semua nye ade risiko..
    tp klu kte bijak wat perancangan...
    insyaallah... ade jln penyelesaian...
    so.. jgn melenting..
    pastikan anda sume wat keje masing2..
    laksanakan tanggungjawab dgn baik...
    biarlah GMD dgn keje die.. itu urusan die..
    anda2 sume wat jek keje sendiri..
    ok...
    kurangkan kontroversi... tingkatkan prestasi..

    ReplyDelete
  11. sapa pulak nak tingkatkan kontroversi???
    kalau salah atau tak betul kenyataan si bloger ni takyah la nak melatah iye2 sgt smpai blok segala benda kat prasarana tu..
    dan cuma kat sini rasa nya takperlu la nak tegakkan BENANG YG BASAH...dan TAK SUNGGUH ORG TAK KATA...ok GMD????

    ReplyDelete
  12. "Aku tengok HR sekarang laju je bawah boss baru.
    " tak boleh pakai lgsg ayat ni..aku nk komen satu je..aku dengar sejak head HR br ni masuk claim pn lmbt dpt..check2 kt HR..dh pengap sebln..claim masuk lps 5 mggu..tomen kira ok ape claim tiap 2 mggu dh masuk..klau setakat claim RM20-50 tu takpela..kalau dh masuk ratus2 consider la sikit..takkan susah sgt nk proses claim..sila renung2kn..selamat beramal..

    ReplyDelete
  13. Kalau ikut semua komen-komen adanya kebenaran dan bukannya "Koman".Ada juga yang "hear say" but still ok kalau ada brain untuk pertimbangan.

    Bukan nak kata GMD & the gang betul, ada juga yang tak betul, tetapi ada juga yang boleh diterima.

    Zohari Sulaiman kalau ikut kata supporter dia kerja kuat macam "lipas kudung",betulkan statement itu, ia bekerja macam "lipas bingung" kerana GMD kena tebalkan spek dia.Dia background engineering dan jaga engineering tup-tup kena jaga IT, Admin,Security, Procument dan apa entah lagi kan tak kena mengena tu.Aku ingat dia dulu bekas Jeneral ATM atau Ketua Polis Nepal la.Haru biru division dia yop...

    RapidKL bas, korang tak nak komen ke?bagi lah info sikit, pasal asyik-asyik keluar news atau TV hancur pasal bas tak ada class,hub dia ke apa-apa lagilah kalau yang nak sharing...

    Abu Shahriman yang jaga Security aku tengok juga bingung dan haprak juga aku tengok.Kacau bilau security dibuatnya.Minggu ni sahaja 2 Pegawai Keselamatan SO dia kena tangkap pasal dituduh curi motor di stesen Asiajaya, lepas tu pulak 1 PB dia ditangkap kerana kes colek (polis tangkap polis).Lepas tu aku dengar dari orang yang dipercayai kata PMS untuk PB dan security semua salah briefing dan salah kira PMS,aku tak tahu lah dia tu orang GMD ke orang sapa.

    Memang betul sangat, ramai GM dan Senior Manager yang tiada post khusus, cuba bayangkan kalau 10 orang x RM15,000 tak ke RM150,000 wang rakyat dibazirkan sebulan, itu belum lagi GMD yang perasan hebat padahal guna kabel(pakcik dia,ayah dia dan adik PM Dato'Nazim) lantik dianggarkan 7 HOD setaraf GM atau Senior Manager dilantik yang baru,jadi jangan cakap GFP lagi buat malu orang kampung yang sekolah atap.GCP (Go Crony Plan)

    Aku baca ada diantara karya tapi bukan interlok yang ditulis kata Ebby hanya lulus takat SPM dan tak layak jadi COO dan ada cuba banding dengan
    Lim Goh Tong Genting.Faham ke tak faham, kalau tak ada akademik macam mana nak jadi pemimpin, nabi pun suruh belajar sampai negara China jauhnya (dari negara arab jauh tu).Apek tu berjaya dan bangunkan empayar dia bukan macam Prasarana guna "wang rakyat" dan duit saya dan kamu semua "tax payer" untuk beli bas, train,
    gondola kereta kabel.So, keputusan GMD bakal
    menghancurkan kerajaan dan prasarana.Kalau SPM
    boleh jadi COO, SRP atau PMR jadi apa ye???

    ReplyDelete
  14. BONGKAR ! BONGKAR ! BONGKAR PRASARANA

    Banyak sangat prejudis dan hiruk pikuk dengan Syarikat Prasarana ni, aku ni orang luar pun dah naik loklak baca komen dari blogger semua..

    SPRM kalau ada asas pi bongkarlah, pasal libatkan wang rakyat, kepentingan awam dan duit aku dan semua rakyat Malaysia.Kalau GMD depa tu
    dan kroninya ada salahguna jawatan so tunggu apa lagi.

    Pegawai MOF, atau pegawai kanan PM atau TPM atau PM/TPM baca komen kawe ni lagi molek.
    Ingat ini impact pada kerajaan dan GLC ini akan
    caca merba kalau diurus orang gelandangan.Kalau
    ada pemimpin BN ambil tahu hal ni lagi respect.

    Pemimpin Pakatan Rakyat aku minta tolong bawa
    isu GLC Prasarana ni ke sidang parlimen,pasal aku muak baca komen-komen semua org macam GLC diurus orang tak ada balls, f..k duit rakyat.

    ReplyDelete
  15. KORANG NAK BERGADUH KE, BERTUMBUK KE..WA TAK KISAH..LANTAK KORANG LAAAAAA....TAPI BAGILA GAJI KITA ORANG NAIK.DUIT GAJI MINGGU LEPAS MASUK MINGGU NI DAH NAK ABIS BAYAR ITU INI.....HUAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!

    ReplyDelete
  16. Teringin gak nak komen..he..he
    Dulu sblm msuk Prasarana Group terasa bangga sangat maklum la Sykt Gomen. Tak dapat jadi staf Perkhidmatan awam, dengan GLC pun jadi la. Ingat dah tak payah nak fight hal gaji mesti guna sistem yang sistematik dalam hal kenaikan gaji. Rupa2nya jauh lagi teruk dari Sykt swasta. Gaji ikut kroni. Kalau ada kroni x de degree pun jawatan & gaji lebih tinggi dari staf yang ada master. Habis tu bila orang bawah yang ada master & degree bagi pendapat sentiasa salah di mata mereka. Padahal mereka x faham apa yang diperkatakan sebab belajar x tinggi. Kalau camtu le kisahnya x payah la kerajaan galakan orang melayu belajar tinggi2 buang duit je sebab otak mereka ni x dipakai. Sebab orang macam ni jadi bos mereka tak pandai utilized kemahiran staf yang ada sebab mereka pun tak mahir tentang bidang masing2 camne nak ajar staf bawah. Sebab tu mereka asyik saying that they need more manpower. At last jadi la access staffs kat Prasarana Group. Bagi saya tugas HR sekarang agak sukar dalam menyusun tugasan setiap staf kerana staf lebihan ni. Diharapkan team HR sekarang mengawal pengambilan staf baru dan tolong utilized staffs yang ada. Berikan tanggungjawab yang samarata dan gaji yang setaraf dengan kelayakan dan kemahiran yang ada. Kalau x Prasarana Group akan gagal diuruskan dengan baik. Good Luck GMD & new team.

    ReplyDelete
  17. PAC(Public Accounts Committee)Kena Masuk Prasarana segera

    DICADANGKAN PAC-J/KUASA KIRA-KIRA WANG AWAM DI PARLIMEN MALAYSIA, MASUKLAH SELIDIK, SIASAT DAN
    CARI KETELUSAN DAN INTEGRITI SYARIKAT PRASARANA
    NEGARA BERHAD PASAL SEMUA NADA MACAM DAH
    SINGA LAPAR DAN RASA DITINDAS SERTA PANDANGAN IBARAT PERGI TONG SAMPAH SAHAJA.
    GFP(Go-Forward Plan)tukar GRP(Go-Rubbish Plan)

    ReplyDelete
  18. ermmm....nampak gaya nyer isu kepimpinan dalam PRASARANA nie makin panas membara & menarik utk dikupas! aku rasa lah sia2 jer si Shahril Mokhtar aka GMD (Gi Mampos Daaa...)tuh dok buat GFP townhall di merata2 tempat (hingga ke Langkawi & Penang)sbb bknnye nampak ape2 perubahan positif pon dlm syarikat malah dpt bantahan lagi di kalangan staf yg terpaksa berpindah randah spt nomad hingga menyusahkan byk pihak!!! apa kejadahnya sume nie? kalo dh asyik dicampak ke sana ke mari, bile masanye staf nk concentrate buat keje? kos berpindah jer dh mkn byk duit rakyat blom lagi kos ubahsuai opis, kos beli perabot/peralatan pejabat baru & mcm2 kos lah...bodoh lah idea GFP nie! Lu ade masa tak sampai 2 thn jer lagi Bro GMD utk membuktikan lu boleh capai KPI lu...spt kata lu lah masa townhall kat bkt jalil tempohari, lu tak perform lu chow, berambosss....kannn??

    ReplyDelete
  19. PRASARANAP BUKAN PRASARANA

    RapidKL Bas
    Dari hampir 2000 buah bas yang dibeli, hanya dianggarkan 1,200 buah yang beroperasi, bakinya
    jadi tukun.Habis duit beli bas China.Kebajikan staff bas hancur lunyai.
    RapidKL LRT
    Pi tengok berapa gerabak LRT jadi tukun kat depoh Subang.2 (car)gerabak lebih kurang RM15 juta.Habis duitttttt kita orang hoi...
    Rapidbus Penang
    Keluar surat khabar banyak kali tapi hampas, niaga tak pernah untung dari mula start bisnes.
    KL Monorail
    Pi tengok doh,projek-projek kroni yang dapat, untung tahunan paras hidung,ada untung ada rugi.
    Langkawi Gayut Gondola
    Lebih kurang KL MOnorail, niaga apam balik lagi
    bagus tak pun BAKSO jual kat indon-indon.

    Aspek pengurusan lingkup, keselamatan tong kosong,program GFP jelek memandang, Projek dapat
    kat munafik/kroni,Kewangan gali lubang tutup lubang, IT konsultan luar jadi Cawangan Khas dan korang tanyalah GMD dan semua pengarah/COO
    yang kelulusan semua PHD, DR, IR dan.....SPM je......................

    ReplyDelete
  20. Engko ni pergi buat kerja boleh tak. Cukup la membebel kat sini. Kalau pengecut tu, pengecut jugak la. Satu benda pun korang tak tau. Kan dah cakap awal dah, Prasarana ni banyak benda tak betul dan tengah diperbetul. Aku tau yang cakap banyak ni sorang dua je. Dan orang yang ingat dia `Prasarana' tulen, yang dari RKT ni. Ni macam nazi la. Tak tau terima perubahan. Kalau tak boleh trima, berhenti lah. Jangan jadi pengecut. Feddap aku.

    ReplyDelete
  21. Ai say men....... GMD sudah melenting.

    Ko orang semua pi buat kerja. Jgn dok membebel kat sini. Nanti serabut kepala otak GMD tu nak atur pembaharuan untuk Prasarana sebab banyak sangat yang tak betul. Kesian kat dia. Bukannya apa takut nanti tambah pula GM baru untuk Division Pemilihan Pekerja Berenti.......

    Sabar GMD sabar....... Inilah asam garam seorang pemimpin. Bukannya senang nak layan kerenah pekerja.

    Ko semua tak kesian kat GMD ka.......? Orang kuat Najib ooooooo....... Jangan la feddup.

    ReplyDelete
  22. Wahai semua wakil rakyat parti-parti BN atau Pakatan Rakyat bawalah semua yang ada kebenaran tuduhan dan dakwaan berasas kat sini.

    Kritikan ok, tapi kutukan ko, ada bahaso mudah faham ada tulisan payah nak faham pasal BANGANG
    nak faham.Cakap serupa bikin orang tak marah punya,tapi buat cakap bikin-bikin semua orang bukan setakap fedup malah menyumpah.Apalah nasib...kalau 40 orang menyumpah ia boleh jadi real hoi...kalau ada
    lebih ramai blogger respond tak baik pasal GMD &
    the gang ia tuntutan demokrasi bukan
    demo kasi (kat kroni).Driver bas rapid juga bengang hoi..banyak yang tak betul...


    Respek dengan tulisan korang yang boleh diterima akal walau yang baco blog ni tak pass sekolah.

    ReplyDelete
  23. $9.6 billion hutang Prasarana, lepas tu lak bon dah nak meletup gunung berapi 2011 lak ni.Wahai
    orang kampung pinang sebatang,lagu mano ni.Pulak tu ramai top-top baru masuk gaji mahal.nak bayar gaji nak bayar bonus,nak layan karenah puak-puak yang rajin layan blog.Boleh layan dalam Star on lines pasal boleh caya sikit.Lepas tu keluar pulak
    berita panas Prasarana yang cemar imejnya pi tengok surat khabar Berita Hairan, Utusan, Kosmo, Sinar & NST 2 Mac 2011.....NAZAK PRASARANA HOI....

    ReplyDelete
  24. sume tu GMD hamprak la yg punya pasal..tau isi perut n poket sdr..family n kroni.yg merana pekerja bwh GMD giller yg tak tau protokol n tak tau camno nk berurusan ngan org berlainan peringkat.sbb tu main BOOOO je kat sapa2 tak kira mana2 pun.

    yg dia tau salahkan org dedulu. tak pk plak org dulu ada buat profit jauh lebih byk dari GMD SEKARANG.

    hello Mr.GMD,cuba hang cek sikit pencapaian hang dr Oct2010 until now..apa yg hang dah buat???? asik town hall je pastu merayap kat HK ngan suku sakat hng.bibik hang tak bawak ke p HK skali? Prasarana bole byr..tade hal..duit rakyat kan cam duit ko gak...

    meh aku ingtkan ko..buat msa ni KPI ko yg dah capai is pindahkan org..town hall ala2 pilihan raya DUN bangsar tu..ubah org chart..
    ..Mrt yg tak tau pucuk pangkal main isi je..research org lain buat tuk projek lain ko amik tuk buh nama ko.

    ReplyDelete
  25. Prasarana masih akan terus bersaing dan mampan dihadapan, walau hutang terkumpul RM9.64 billion.Hutang kerajaan negeri Pahang baru RM1.9 billion dan kalau campur Melaka, Negeri9,Perlis, Terengganu, Selangor, Perak,Kelantan dan WP Labuan ianya menyamai hutang Prasarana.Lembaga pengarah yakin akan kebolehan kerana diurus orang berwubawa dan berkelayakan.Akan datang projek MRT bernilai RM50 billion akan diurus Prasarana.

    Tak sokong mana2, tapi lu fikirlah sendiri....

    ReplyDelete
  26. sah sah yg menulis on March 7, 2011 9:47pm ni si GMD sdr..almaklum le kengkawan..dia ni kan so call ORG KUAT PM so dia tau la berapa hutang negeri2 lain..lg pun dia kan tade keje buat2 bz sedangkan byk lg keje lain ada sebok melatah layan blog ni.

    yg sibok nk banding hutang negeri tu nk buat hape?
    negeri2 tu dia ada income tuk generate profit dia..but PRASARANA??ada ko si GMD yg generate losses to PRASARANA.n up habuk pun tarak.baru bole buat revenue sikit dah nk kena srtle bill entertainment ko n kroni kat HK tu..ape cite beb...ops silap...ape cite BROOOO????

    stakat MRT yg tak abis research..tabur duit kat poket kroni..baik hentikan.ko ingt senang2 ke nak dpt RM50BILLION tu???hhmmmm pastu ada hati nk melobby staff konon!!ingt sikit 2thn tu kejap je..sempat ke MRT KO TU NK DAPAT HASIL???putra n star dulu pun MAKAN LEBIH 2 THN BRO!!!..

    PAKAI OTAK BOLE?? skrg LU PIKIR LA SDR???

    ReplyDelete
  27. PUSING SANA PUSING SINI, TWIST SINI SITU, IANYA
    TAK KEMANA KEKAWAN BLOGGER.PAKAT RAMAI2 PRINT OUT JE SEMUA YANG BETUL KITA LAYANLAH
    DGN GENG2 YANG ADA POLITIK KO APO KA
    BARU GEMPAK & GEMPAR HABIS PRASARANA & GMD & KRONI.....

    ReplyDelete
  28. kawe nk tanya...otomin tu org prasarana @rapid???buat t/c pon cam haprak...kata 1prasarana...boleh lak ada lain punya t/c utk staff prasarana....yg buat duit rapidkl...tkang perabih duit... prasarana la.....

    ReplyDelete
  29. Emmm kawe nak tanyo skit.. betul ko Bro Tomin yg buat t/c?? arahan sapo?? Sapo hok approve???

    Betul ko rapidkl buak duit???? Prasarana tukang habiskan duittt??? emmmmm.... ce cite.. ce citee skit anonymous March 8, 2011 9:43 PM...

    ReplyDelete
  30. Pengarah2 yang pelik sangat di Prasarana dibayar RM25,000 sebulan.GMD dapat naik junjung pasal cable, kroni bawa masuk yang pelik-pelik cakap betul hoi.....hutang bersusun billion, hutang nak buat
    & waiting dekat trillion.Anak2 syarikat kong kali kong cara urus, Rapid bus KL & Rapid Penang punah tukang bazir duit & tak pernah untung.Cable car cukup makan, Monorail untung paras hidung betina,LRt untung ada tapi papa kasi,kesudahannya
    Prasarana tak kemana pun....welfare macam rumah kebajikan swasta je jahanam kau, gred gaji hentam ajelah.....jadi apa lagi patut
    tukar je orang lain yang tak de kroni dan tulen
    pakar ekonomi baru respek.Ikut ilmu psikologi, org rambut krinting mcm GMD ni panas baran, suka dipuji,kuat dendam tapi semangat
    juang utk lingkup...lagi pengarah lain siapa
    bekas COO yg naikkan kroni GMD dan COO yang SPM dan staff veteran gigit jari.

    ReplyDelete
  31. KatakNoCable said...
    Emmm kawe nak tanyo skit.. betul ko Bro Tomin yg buat t/c?? arahan sapo?? Sapo hok approve???

    Betul ko rapidkl buak duit???? Prasarana tukang habiskan duittt??? emmmmm.... ce cite.. ce citee skit anonymous March 8, 2011 9:43 PM...



    btol la katak...t/c baru tu buat and approve by dato sblm bersara.....korang jer yg x tau..2-3 hari sblm dato nk blah...trus suruh dato sign....last2 ms sharil msk ...dia tgk pon mcm ada agenda trsembunyi jer...ramai lg x sign t/c yg bro otomin buat tu....ms briefing pon gagap2 nk jawab....

    ReplyDelete
  32. salam 1prasarana..GO AHEAD WITH GFP en.sharil..yg byk bunyi kat sini..tuan diamkan aje...lama2 besok sonyap la tu.yg kecoh pasal untung rugi bus,monorail,lrt tu pon..org prasarana yg dulu2 gak yg buat survey,research la..tapi hampeh...pastu nk tuding jari kat GMD yg baru...takkan org lain mkn nangka..GMD yg kena getahnya..kita kena buat satu transformasi kat sini..Betol x GMD..yg kecoh2 tu bkn aper..takut skandal2 lama dibongkar dan terbongkar la tu..ha..haa.haa.

    ReplyDelete
  33. skandal lama lama kah??? atau skandal duit haram GMD kah???

    ReplyDelete
  34. Penyucian dan pemutihan bukan keputihan perlu dibuat HOI................kalau semua tukar
    termasuk GMD dan Pengarahnya kan bagus baru
    GO Future Plan(GFP) bukan Go Forward Pelir(GFP juga).Tinggal juga boleh Pengarah yang ada agama, pendidikan dan otak geliga Khairani,Zul lain tak nampak..engkorang nampak tak
    untuk maklum kat S/usaha Najib ni biar dia baca..

    ReplyDelete
  35. Kawe suka beno kalu En Zulkiflie Yusoff naik.. dio meme geligo bek tu rambut dio kure... Dio ore paling sesuai tuk pege jwatan nie sebabnyo dia org paling lamo hok terlibat ngn projek lrt nie..

    walupun mukonya bekeng tapi senyumannyo teap manisss...

    dah puji niee harap2 boleh la jadi kroni dia.. kawe ada STP jah.. gamoknya En Zul buleh tak bue kawe jadi GM nantiii??

    ReplyDelete
  36. kta join lrt ni dah lamo..dr mula2 dulu...ketapi pon dok smp lagi..en.zul.khairani,dll.kta kenal..ni hok kecoh2 ntah2 masih skolah dok waktu tu..x pong tgh lari bogel lagi....x dok pong kta nok kecoh2...dah mcm2 md ,ceo,gmd kto rasa...hok paling penting setia kt company..walaupong dok dapat aper...bersyukur gak ada kijo..hok are lain tu langsung x dok kije...

    ReplyDelete
  37. kalau saudara tak nak kecoh2 tak yah lah tulis apa2 dlm nieee... duduk diam2.. sini tempat org nak lepaskan tidak puas hati.. tak payahlah nak tunjuk bagus.. kalau nak tunjuk bagus letaklah nama sendiri...

    ReplyDelete
  38. kalau saudara tak nak kecoh2 tak yah lah tulis apa2 dlm nieee... duduk diam2.. sini tempat org nak lepaskan tidak puas hati.. tak payahlah nak tunjuk bagus.. kalau nak tunjuk bagus letaklah nama sendiri

    ...ah kau pon pnakut...ada hati nk sound org...nama pon x brani nk tulis...kalo x puas hati berenti jer dr prasarana....bagi kat org lain yg x ckp byk mcm korang ni la...kalo x puas hati...pi la tulis spanduk 2 ke...tampal aper2 yg patut la...mcm ktaorg pernah buat dodulu...tu baru jantan bro...

    ReplyDelete
  39. YOP..KEJOR...YOP kejab lagi SPRM, kira-kira wang parlimen Malaysia dan Parlimen akan berperang
    sbb bulan ni parlimen bersidang, isu GMD Prasarana
    dan kroninya ada ramai dah tahu.PM Najib Razak pun dah tahu tunggu masa je nak meletup.......

    Korang punya psal la..nak gaduh ko nak perang ko
    yang penting kita pun anti GMD Prasarana, pengarah
    atau COO dan Pengurus Besar yang kroni.Geng-geng
    katak siap sedialah lps ni, kutu2 auw-auw gelinya dan seangkatannya readylah lu tempat sesuai kat Lrg.Hj Taib je bkn kat Prasarana.Yang bertopeng dgn gelaran HJ kononya
    taoi tak tahu buat kerja dan kaki ampu baik lu berambuslah sblm pencen tiba.Blogg ni free bukan freeze bagi idea.Nak protes x support go to hell dan f--k you.Semua korang tulis betul2 sahih punya psl selain blog ni blog Malaysia kini, Harakah daily ko, BBC BN ko, PKR blog ko,
    The Star daily ko semua kata benda sama, jadi
    semuanya betul.HIDUP SEMUA GENG ANTI GMD & KRONINYA YG TELAH MELAKUKAN PENCABULAN,PENIPUAN & PEROGOLAN PENGURUSAN SECARA BERAMAI-RAMAI.

    ReplyDelete
  40. Hoi gmd ko mmg sial.go to hell prasarana!!!!!! Sprm cepat masuk prasarana.dah byk ketirisan berlaku.gmd mkn duit haram !!! Gmd kaki mabuk dan kaki disko.frenz cepat upload pic gmd minum arak.ini dia contoh gmd glc gomen.mcm haram

    ReplyDelete
  41. Ayo..yo..apa..ama itu macam kalo minum juga, sama
    juga uncle samy vellu punya geng...kita tunggu nak download photo tu dan satu dunia tahu kot..kalau betul bukan fitnah ianya satu jihad perjuangan mengembalikan Prasarana ke track yang betul,pasal la ni dah derailment hoi....baik muka karat tapi hati baik, dari muka talam 2 muka, masa belum dpt jwtn riuh kat business news, bila dah dapat tak pandang orang.GFP nak lwn PM Najib kononnya, pindah randah ofis sampai skg tak sudah....lu apa jadi bro....

    ReplyDelete
  42. Komen terus komen..bukan koman punya komen.Kontrak
    Pengarah Urusan GMD yang kroni dan mcm2 lagi yang
    depa katakan hanya setakat 2 tahun, tapi kalau main nilai projek bilion2 baik pakat ramai2 hntr
    memorandum kat PM biar cpt dia angkat kaki...

    ReplyDelete
  43. citer punya citer..suma pasal pangkat projek..yang pro GMD ngan anti GMD sharil sama jer..yang orang bawah atau non exec cam aku nie mana ade nk pkir..kepada PRO SHAHRIL aku nak comment skit..yg staf rapid dapat landyard baru..yg duk kat bangsar pakai laa lanyard lama yang buruk tu..yang ANTI SHAHRIL plak kalo setakat nak kecoh untuk dapatkan pangkat balik xpayah laa..konon2 berjuang untuk orang bwah laaa..satu citer yang manfaatkan staf bawahan pun xde...

    p/s : Kalo En Shahril baca pls laa take note kami staf bawahan nie..bukan setakat driver bus jer yg dikira staf bawahan..

    Sungguhka : bagus site nie..medan untuk SM, head and ex GD office untuk bertekak pasal pangkat..hehehe..baru kuar perangai budak2 dorang..hahahahaa

    ReplyDelete
  44. aku xkesah kalo korang nak kata eby tu kroni ker mkn duit haram ke sebab aku xkenal si eby tu..tp ade satu comment yn aku baca dulu bikin aku panas..nak kata eby bagus ke,kroni ke makan duit haram ke aku xkesah..tapi comment yang berbunyi macam budak ade SPM nie xpatut naik pangkat aku marah sebab aku nie ade SPM jer..pangkat tak tinggi macam korang..comment dia yang nie :-

    Anonymous said...
    Sabar semua buat ape nak melenting sana sini, sure pembela2 gmd dlm blog ni yg sudah peroleh jawatan hebat2.tahniah la korg.hebat korg ampu gmd smpkn budak spm boleh di lantik menjadi coo. Dimana kredibiliti shahril sbg seorg gmd? Sikit hari lagi kita akan bongkarkan kepentingan kawan-kawan gmd dlm projek2 di prasarana.
    February 21, 2011 11:36 PM

    kuang ajar punya orang..pandang rendah dekat orang yg ade SPM jer..korang ingat xde pekerja bwahan yang ade SPM nie keje korang boleh jalan ke??nak fax surat pun belum tentu tahu..satu hari nanti,Kalau anak ko dapat SPM jer nnt..ingatlah ia mungkin petanda dari ALLAH..biar ko rasa ape pedih bile orang pandang rendah kat budak yang ade SPM jer..

    Regards,
    -SPNB Non-Exec Team-

    ReplyDelete
  45. kecoh la korang semua nie...korang ingat gmd ada masa ke nak baca korang punye komen, lagik la bahasa korang yang susah nak faham tu!kalu mahu kutuk,buat la bahasa elok kasi gmd faham.

    aku tak ada apa2 kes dengan gmd, dari rapid sampai la ni aku rasa dia setakat OK aja,tak sehebat itu nak jadi gmd.kalu dia hebat,kenapa ramai berbunyi tak puas hati dengan pentadbiran dia kan???aku rasa gmd ni apa yang penting,kroni dia cukup makan, yang lain dia tak peduli!yang itu aku boleh kata &***^^^^^$$@# (mak aku tak ajar carut).

    ko kata tengok orang bawah...betul tu tapi ko tengok orang bawah ko aja, maknanya kroni2 ko la!tak kira la samada katak ke,kura2 ke,kambing ke,asalkan semua tu kroni ko,semua boleh approve...cit!

    ReplyDelete
  46. Inilah syarikat melayu yg asyik dgn surat layang, fitnah, gossip dll. Tgk sykt banga cina. Takda ni semua. Kalau x setuju dgn cara mgmt cari kejo lain. Kalau gentlemen dtg semuka. Jgn jadi bapok yg dok sembunyi identiti. Be a Man don't be coward.

    ReplyDelete
  47. Syarikat Cina ke, mat black ke, company mat saleh ke mereka datang dengan duit usaha mereka sama ada dengan cara baik atau haram atau lainnya.Prasarana, Rapidkl ke atau anak2 belaan lainnya adalah dari Sumber wang rakyat dan semua org yang bayar cukai di Malaysia.Bukan setakat orang RapidKL, Syarikat Prasarana baca komen ini tapi semua rakyat.Silakan terus menulis blog untuk pengetahuan semua.Berani kerana benar, BACUL dan BERDOSA BESAR menyembunyikan kesalahan rasuah dan salahguna kuasa dan selemah-lemah iman ini sahajalah cara kita untuk sisa-sisa cukai PCB kita wahai kawan2.

    ReplyDelete
  48. Kalau cakap melayu, anak mamak pun mengaku melayu
    lagi pulak anak keling lagi tak mengaku paria dalam interlok.Melayu mudah lupa...ok jugak kalau diperingatkan.mano-mano yang rasa buat salah letak jawatan sukarelalah tak kiro siapapun kalau team GMD shahril mokhtar yang terlibat sedarlah diri sebelum aib lagi banyak terdedah dalam blog ni.HIDUP KETURUNAN HANG JEBAT..pasal apo kito protes bertempat.

    ReplyDelete
  49. hahahahahahahahahntu dan polong banyak dalam prasarana ni

    ReplyDelete
  50. berapa gaji head unit di prasarana?

    ReplyDelete
  51. Gaji aku sikit...............naik gaji setahun
    tak sampai RM100..tolong le...kroni gila b..i
    wa cakap sama lu...

    ReplyDelete
  52. salam..nok tanyer ni bile annual increament 1PRASARANA nk dapat ???korang semua ACEEE CITERRRRR.

    ReplyDelete
  53. Salam 1Prasarana,

    Janganlah dok kecoh sangat, sapa layak sapa tak layak. Kalau yang bercakap tu mencari rezeki di RapidKL Bus, Rel, Prasarana, buat kerja elok-elok, tempat cari rezeki, jangan dok mengeluh saja. Rezeki di tangan Allah swt, bukan ditangan shahril mokhtar. Hang ingat senang nak jadi ketua. Nak komplen memang senang, cuba jadi tengok. Kalau dah tak jadi GM tu tak layak ler.

    ReplyDelete
  54. Salam semua aku rasa sudah patutnya SPRM masuk untuk menyiasat dalaman projek projek yang dibuat dalam PASARANA DAN RAPID KL.Sebaba apa yang dibuat tidak mengikut kehendak yang sebenar contoh cctv didalam train masih tidak elok macam melepaskan batuk ditanggan pasal kosnya tinggi tapi tak sempurna dan macam macam perubahan dibuat tapi hampes.Aku rasa ada yang masuk duit dalam personel akaun.Itu baru cctv belum lagi platform. station,kenderaan engenering dan macam macam lagi.

    ReplyDelete
  55. Bab jawatan pun sama telampau banyak jawatan executive,manager,sr manager dan gm yang telah diujukan.Kerja yang dibuat adalah sama.Satu kerja dua orang atau lebih yang buat cuba kita pandang ke timur masa zaman Tun Dr Mahatir katakan dulu seorang pekerja boleh lakukan dua tiga perkara.Kita lihat contoh syarikat bangsa cina.Tentang kenaikan pangkat kalu tak ada sijil dari pusat penganjian tinggi tak boleh naik pangkat yang lebih tinggi lagi.Tak semestinya orang yang tak ada sijil tak boleh buat kerja sebab orang yang lama tentunya banyak pengalaman tentang perkerjaan yang dibuat.Yang ada SPM pun bolih pergi ke jawatan yang tinggi jika boleh buat kerja dan membuatkan syarikat berjaya dan untung.

    ReplyDelete
  56. Oi Shahril, ko ni memang lancau la.bape byk kroni kau kt prasarana ni.Ko sembang mcm sial.ko tipu semua staf2 bawahan sedangkan kami yg teruk cari duit.ko mmg anak haram terenganu la.ko masih igt tak ko bg projek direct nego kepada barua ko bernama Eby dan Mohd Rafi Osman(Katak lompat) ko tu? ko nak aku sebarkan satu malaysia ke betapa rakus nya ko makan duit rakyat....

    ReplyDelete
  57. alahhhhhhhh gmd korg ni mmg double standard, budak hingus mcm si Eby tu boleh di lantik sbg COO Kabel Car Langkawi, agak2 la shahril,ko ni bangang ke ape....pastu kawan-kawan kau kaya raya dpt projek dari kau.habis semua top post prasarana dgn kroni2 kau,dah berhenti and then masuk balik keja.mcm sial,ko memang double standard.ckp tak serupa bikin mcm paria.for ur information, wartawan harakah telah tahu about ur stupid stroy ni.so diorang akan jadikan kebodohan u ini sbgi bullet utk attack PM DS Najib n kerajaan.so u ni dah jadi liabiliti for najib.jaga2 mr shahril mokhtar n kronisss

    ReplyDelete
  58. Hoi Rafi, Fazlan n Shahril ... Fuck U !!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  59. prasarana punya cerita je ke?

    time dot com tak nak cerita ke?

    drb? sime darby? proton? talent corp?

    tak kan la penulis ni hanya tau pasal prasarana je?

    bongkar yang lain sama..

    ReplyDelete
  60. Prasarana ni tidak diurus dengan baik dan cekap....tapi diurus dengan cakap cakap......yang bohong belaka ........Ingat api dalam sekam.................ingat jangan cakap tak serupa bikin .......Gfp blib blip.klipklip...lip lap liplap.........berapa belanja agaknya?............

    ReplyDelete
  61. mana annual increment dgn bonus...hampeh btol..dulu2 bln 5 dah dapat.ni mcm haram jadah jer..nak tggu HAY group punya audit la...cam sial jer..ke korang semua mlantak duit yg gomen bagi tu...semua janji manis GMD jer..tp habuk pon xde..lain x jgn nk tabur janji manis mu jer...

    ReplyDelete
  62. alo kawan.....(anonymous May 28,2011 2:25pm)
    ko tunggu increament n bonus ke??
    takpayah mimpi la kawan....korang sume especially prasarana dibawah naungan busuk si shahril mokhtar tu TAK MUNGKIN..aku ulang sekali lagi TAK KAN MUNGKIN dapat bonus n increament.dari sumber yg aku dapat..senang cite org MoF bgtau aku..duit prasarana dah dibawah tahap beku.dah takda allocation tuk bg bonus n increament kat korang.duit dah abis dibelanjakan untuk PROJEK2 MEGA korang...tu esok MRT launching korang tu tau tak berapa kos yg dibelanjakan???? aku dengar lebih RM1,000,000 digunakan.HANYA UNTUK LAUNCHING SAHAJA YEEE !!!!
    kedai rakyat bodoh2 nak lancar pun dah makan lebih rm50k...tu belum kira benda kecik2 yg korang tak tau.

    yg menjadi tanda tanya aku la kn....GMD kesayangan org2 rapid ni dapat plak increament.. 2kali increament lagi tu.lum sampai setahun pun.kali kedua dia dapaat increament genap2 dia memegang jawatan GMD PRASARANA 8bulan..pelik kan??camni dikatakan nak memartabatkan nasib org rapid???huh...si shahril ni tau tekak dia je yg kenyang...korang sume jgn la mimpi ye..cium bau increamant pun tidak okeh !!!

    yg lagi menjadi tanda tanya.....aku diberitahu gaji SI SHAHRIL ANAK MOKHTAR YG TAK SEDAR DIRI NI...adalah gaji GMD/CEO PRASARANA PALING MAHAL YG MOF BAYAR...korang tengok berapa byk dimangkuk beruk ni makan duit rakyat.lum kira yg under table celah pintu tepi tingkap sume...

    OIT SHAHRIL BUKAK LA MATA SIKIT...DUIT YG KO BWK BALIK TU KO BG ANAK BINI MAKAN TAU TAK????JADI DARAH DAGING..SIAN KAT ANAK BINI KO...DAPAT LAKI/AYAH CAM KO. PENGKHIANAT BANGSA!!!

    ReplyDelete
  63. ya allah tuhanku KAU berikan kekuatan kepada seluruh staf bawahan rapidKL sesungguhnya kau tunjukkan kebenaran yg sebenar2nya....hanya engkau yang maha mengetahui...REZEKI datang dari mu YA ALLAH...

    ReplyDelete
  64. under Shahril Mokhtar prasarana lebey terurus...
    so mr.blogger, pls shut the fuck up! u aint perfect either... so too is ur friend zooridah n zulkifli. u and ur friends better watch ur back!
    lu org mkn duit bnyk, nk kasi shahril mokhtar scapegoat? tu mcm nya game, lu smpan la.. lu zooridah ka, zulkifli ka, chairman ka, wa langgar smp masok tanah... checkmate...FOOL!!

    ReplyDelete
  65. elo ur mama....
    ye ke rasarana lebih terurus biLr si shahril mokhtar tu jaga?ke TERLEBEY SUDAH MENGURUSKAN PRASARANA NI !! tapi kan...nape yek dlm projek MRT yg dimegahkan sgt shahril ni, sume B.O.D MEMBERS PRASARANA sign agreement XNAK bertanggungjawab ke atas projek MRT...??? APA!! B.O.D dh tau ada org songlap duet ke?emmm agaknye masa launching MRT aritu depa gi countdown wawasan 2020 kot.tu pasal BOD sume takut.ntah depa suMe dah 'takde'.coz lama sgt nak siap.9yearsss toooo....lain la si mangkok shahril ni..lg lama lg bgs.contract jgn risau leh smbg so poket n tabung ayam pun penuh.tu pasal kos mrt takleh nk umum cuma bgtau peruntukan 50B je.seeloknya PM bg dana 500B baru la kembang kecut hidung si mangkok no nk napas.tabung ayam pun Cpat penuh....

    hey UR MOMMA...adakah ini yg ko kata terurus????
    1.LEP tak jln2 lg..dok la sibuk minum kopi ngn penduduk kg
    2.monorail ext projk ntah senyap n lenyap.duit dah tabur.research dhbuat tp hanya atas paper.
    3.bas baru dh bertambah2.sistem dh canggih tp dok ler rugi gak..ape cer??
    4.tu Rapid Penang under new mgt,Asal mintk prasarana duit tuk byr gaji?apa...rugi ke?kite bukan Head Office n Branch ofis okeh?!!!!acount lain2.
    5.LRT dulu adalah satu2nya perkhidmatan yg bwk duit tuk rapid.tp skrg???


    alkisah..camne tak rugi???? SO smpai 3org.konon efficient ler sgt.gaji sume pakat belas ribu riban.lom kire kroni2 yg dilantik jg GD,SM sume makan puluhan ribu.siap bole claim makan tanggung berak cangkung lg...emmm tu yg terurus sgt tu????
    satu lg.baik sgt ke si mangkuk yg ko sanjung ni?belum setahun keje dah 2kali mintak gaji naik.abis staff yg 8000org ni camne???dah nak masuk OGOS DAH!!!! increament pun takde.bonus lg haram!!! dia s GMD dua kali dpt increament..ape kes??
    jgnkate increament la...subsidi uniform bus driver pun lum dpt lg tuk thn 2011..ape jadahnyer kalau jd bos tuk kesenangan kroni2 n diri sdr..pk ler sdr.

    KE SEBENARNYET UR MOMMA NI SI MANGKUK SHAHRIL ANAK LELAKI MOKHTAR NI??????

    ReplyDelete
  66. Sabar menunggu wahai pembaca setia Sungguhka..... Aku sedang mentelaah something yang menarik untuk aku kongsi bersama pasal beberapa perkara yang berlaku di Prasarana.......

    Ruang legar waktu rehat cukup hangat memperkatakan beberapa isu yang menarik.

    Yang pastinya suku sakat GMD dan termasuk GMD sendiri mula menunding jari mencari siapa pemberi maklumat pada aku ni ataupun GMD sendiri sedang mencari siapa aku sebenarnya.....

    Kepada GMD dan suku sakat....... tundinggan jari kamu amat jauh terpesong arahnya. Beginilah sikat kalau takutkan bayang-bayang sendiri....... Sebenarnya diantara kalian ada yang baling batu sembunyi tangan.......

    Bulan puasa sebegini aku perhatikan ramai yang kaki mengulat dan kerja sekadar mahu sahaja....... ini membuka ruang untuk aku menerjah kalian sepenuhnya........

    Harap bersabar..... Kita TERJAH........

    ReplyDelete
  67. sungguhka..i loike....

    ReplyDelete
  68. Semakin panas di prasarana.rasuah dah salah guna kuasa semakin parah.baru-baru ini sprm telah serbu pejabat gmd.baju rm 50 tetapi claim rm 350....kaya kaya kaya

    ReplyDelete
  69. Zooridah, Tomin and Suhaimi...........check mate

    ReplyDelete
  70. Macam main chess je checkmate - checkmate nie

    ReplyDelete
  71. What u give, u get back!! CheckMate!!

    ReplyDelete
  72. sedihnya....mengumpat je korg kan. kutuk2..tapi gaji ambik jugak....benti je keje.carik kje lain. tak malu ke keje tmpt yg korg kutuk? yg cite bab bonus tu...keje nampak benor tak ikhlas. mengeluh2..pastu mengaku islam...ohh sedihhh...bonus increament dh dapat. pom pang cite besar kata MOF tak kata sejuk beku duit ye....haha. ni union rapidkl ke? dlu masa sign borang kenapa terima dan sign....tu kan bodoh...baghal. pastu nk menyalak kt blog org yg mengaku 'ISLAM' nak 'BANTERAS RASUAH,GMD,' dalam prasarana. weyhh get a life laaa.....aku mmg panggil ko sampah. sbb ko menghina org ada spm je. sial la ko nie. islam ajar ek menghina org? patutla ramai islam murtad. org mcm ko ni la..menghina...tp ko buat ape? menyalak je lebih...pegi la meja GMD. ko pegi cakap dia salah. ada berani? kecut. takde telor. ko ni kalau kat sarawak...bagi kan aje sumpit. baru ko kenal erti penyesalan. haha retard and fucking looser. bukak aib org oi..tuhan ko tak ajar ke tutup aib org. nk pegi tegur sndr. dasar org melayu mmg bodoh suke diperbodohkan!

    ReplyDelete
  73. hahahaha ini mesti rudy yg jawabkan.shahril mokhtar u pergi mampus.jgn ckp bab islam la rudy sbb u n shahril pun kaki minum arak hahahahaha.ko dah hancurkan prasarana bodoh!!!

    ReplyDelete
  74. RENUNGAN...
    Sesungguhnya Nabi telah bersabda bahawa salah satu tanda akhir zaman ialah apabila pemimpin/pemerintah/ketua dsb PECAH AMANAH iaitu menggunakan kuasa atau tanggungjawab yang diberikan kepadanya untuk mengaut dan menambah keuntungan/kekayaan kepada dirinya & kaum kerabatnya semata-mata.
    Jadi tak hairanlah kalau kes-kes mcm ni berlaku bukan setakat kat Prasana malah di berbagai tempat, peringkat dan suasana pentadbiran. Yang jawatan kecik cara kecik, besar cara besar..
    Nak-nak lagi kalau pemimpin/ketua tu sendiri orang yg lalai dan berbuat maksiat cam minum arak, mana kredibiliti dari segi agamanya... apatah lagi sosial dan akhlaknya..
    kita org Islam sbagai khalifah di bumi ni patut dan layak menegur dan menyatakan kebenaran diatas benda-benda mungkar dan kezaliman... depa nak ikut tak nak tu lain cerita..
    Renung-renungkanlah... sambil kita berbalik kepada landasan agama utk kehidupan kita seharian..
    Wassalam...

    ReplyDelete
  75. kalau kau berani sangat jumpalah gmd.apa kelas main sorok2.tak baik main tuduh2 je kalau tak ada bukti bodohhh

    ReplyDelete
  76. just sharing..
    sharing is caring kan..kan..kan..




    -----Original Message-----
    From: Shahril Mokthar [mailto:gmdprasarana@gmail.com]
    Sent: Wednesday, October 26, 2011 3:07 PM
    To: Saripah Abdul Hamid; Norlizah Shahidan; Maziah Alias; Jalina Joheng; Azhan Abdul Aziz; Rahayu Baba; Hjh Zooridah Hj Haron; Zulkifli Mohd Yusoff; ummipmm@gmail.com; dell.aff@gmail.com; chinky@streamyx.com; rahamat.yusoff@treasury.gov.my; dtosulaiman@hotmail.com; azmal@epu.gov.my; wselamah@anm.gov.my; Khairani Mohamed; khair.din@jpa.gov.my; azharuddin@pemandu.gov.my; greendirectory@greentechmalaysia.my; hanniza@mot.gov.my; hamdani@dor.gov.my; hafizi@dor.gov.my; hazzelina@mavcap.com; jami@cmc.gov.my; jpb@dbkl.gov.my; Kum_Fatt_HO@lta.gov.sg; keith.kana@mquestberhad.com; lucy@hss.com.my; azhary@jpa.gov.my; bakri@itis.com.my; burhan@mot.gov.my; badd@jpa.gov.my; ccd@cmc.gov.my; ckyeow@jpa.gov.my; christina@epu.gov.my; dennisg3@minconsult.com; fiona@ncer.com.my; farida@jpa.gov.my; mohdzin@dbkl.gov.my; hamid@dbkl.gov.my; abdulrauf@dbkl.gov.my; steventan@dbkl.gov.my; enquiries@pemandu.gov.my; 1housepk@gmail.com; editorharakahdaily@gmail.com; normohamed@epu.gov.my; hadzar@epu.gov.my; salmah_kassim@epu.gov.my; info@sprm.gov.my; pro@treasury.gov.my; ybmk@treasury.gov.my; shafei@treasury.gov.my; latt.shariman@treasury.gov.my; puzi@treasury.gov.my; husni@treasury.gov.my; awang.adek@treasury.gov.my; wanaziz@treasury.gov.my
    Subject: Anak Syarikat MOF ( Prasarana ) akan muflis

    1.Pertama sekali tahniah kpd Dato Shahril Mokhtar kerana akhirnya
    berjaya membeli pingat dato tetapi malangnya kau telah menyalah guna
    kuasa dengan membawa jurugambar,editor dan kereta syarikat ke pekan
    pahang.semua tuntutan (hotel dan myk) dibuat atas nama
    prasarana,sudah-sudah la kau menghancurkan prasarana.

    2. Dua minggu lepas gerabak tren telah meletup dan terbakar? kamu tahu
    apa sebabnya? itu adalah signal staf kepada kamu kerana kamu selalu
    menganggu urusan tender dan projek tren. selepas itu berlaku kejadian
    sabotaj memecahkan semua cermin 10 gerabak tren di depoh
    subang,bagaimana ia boleh berlaku sedangkan ia di kawal ketat pihak
    keselamatan??? kalau dato ingin tahu ia adalah perbuatan pihak dalam.
    bukti rakaman itu semua ada didalam simpanan kami,utk pengetahuan
    dato, kami bekerjasama dengan pihak keselamatan.

    3. Cukup-cukup lah dato makan duit rasuah projek di prasarana, cerita
    beli kereta baru pun panas di prasarana.semua staf tahu kereta Toyota
    Vellfire ( WQT 38 ) warna hitam tu pemberian oleh kontraktor. Malu lah
    sikit dengan isteri dato yang berkerja sebagai pegawai SPRM. Masih
    ingat kah dato serbuan pegawai SPRM ke pejabat dato sebelum raya
    tempoh hari?

    4. Kamu masih igt kos hari pelancaran MRT tempoh hari??? kos itu
    bernilai hampir RM 4 juta...gila!!!!!!! program 3 jam tetapi kos rm 4
    juta........

    5. Kroni Shahril iaitu Eby Hazli budak lulusan SPM diangkat menjadi
    COO Kabel Car Langkawi berpindah dari Kuala Lumpur ke Langkawi. Sebab
    dia kawan baik Shahril, prasarana meluluskan penginapan beliau di
    hotel 5 Bintang bilik suite yang berharga RM 1000 semalam. Bayangkan
    kalau sebulan dan setahun berapa kos? Siapa yang menghabiskan wang
    negara???? Kenapa mereka tidak menyewa apartment mewah bernilai rm
    1000 sebulan????/

    Untuk pengetahuan lebih lanjut layari http://sungguhka.blogspot.com/
    .Semua bukti ada di dalam ini. blogger ini pro kerajaan so tuan-tuan
    faham-faham..........

    Kepada Shahril, kamu harus ingat, jangan disebabkan kamu, Perdana
    Menteri merangkap menteri kewangan mendapat nama busuk atas salah laku
    dan penyalahgunaan kuasa. PRU 13 makin hampir......

    ReplyDelete
  77. Rapidkl... mmng "LUBUK EMAS"...."LUBUK RASUAH"..ramai orang yang senang lenang kat rapidkl ni... tak payah tengok yng kat atas tu.... psal dah jelas kelihatan...
    ni yg kat bawah ....PENGURUS 2..JURUTERA 2..LOGISTIK PLANNER 2..PENYELIA 2.... ramai yang buat2 tak perasan @ tak boleh buat apa pun psal atas dah tunjuk tauladan buruk.
    Aku tak taulah .. sedih marah pasal ada yang terang2 dok tayang2 kerja mereka mengejar komisen. Komisen tu "RASUAH" ke tak... ? rase macam sama kot....kalau kawan2 ada masa cuba2lah dok intai2 kat mana2 department .. spt track maintenance , power , wes , roling stock , building dept... hampess smua tu.... tapi bukan semua tak jujur... ada beberapa orang sahaja yang buat kerja tamak haloba tu....dan yg hampess tu senang nak kenal.. pasal depa tak reti nak selindung2...tu yang teringat rapid buat lawak sekejap .. bila menggeluarkan iklan basmi rasuah utk seketika... hang pa ingat.... on jer pc.. jeng jeng jeng....kuar iklan.... msuk bulan kedua.. iklan hilang senyap dan sunyi....hahaha.... depa pandai berlakon... macam filem hindi ....tu pasai ader pkja bwahan pon pandai juga brlkon.... bnyk certa mnrik tntg komisen kat bawah tu.... ( bakal kambing hitam kot).. hahaha... jumpa lagi...

    ReplyDelete
  78. NOV 25 — The big question to be asked is: what is the total cost of the proposed Klang Valley Mass/My Rapid Transport (KVMRT) project to date anyway?

    The SPAD (Land Public Transport Commission) website mentioned: “The Government approved the Klang Valley Mass Rapid Transport (KVMRT) project on December 17, 2010. The first line of the network will run from Sungai Buloh in the northwest of Kuala Lumpur to Kajang.

    "The line is about 60 km and will have around 35 stations. The line will serve a population of about 1.2 million people living in areas such as Sungai Buloh, Kota Damansara, Bandar Utama, Damansara Utama, Pusat Bandar Damansara, Taman Maluri, Cheras, Taman Bukit Ria, Taman Bukit Mewah, Taman Suntex, Bandar Hussein Onn and Kajang as well as the city centre of Kuala Lumpur. The expected ridership of the line is 442,000 passengers per day. Construction of the line is expected to begin in July 2011.” It did not specify the amount in this paragraph.

    After looking for the information from relevant sources, we found out that the initial cost based on the 2009 estimate was RM20 billion, then the 2010 estimate was about RM30 billion. By July this year (2011), it was raised to a staggering RM53 billion.

    It was reported on August 24 this year that the project will start in January 2012 (not July 2011) and completed by 2016. Then on November 19 this year (2011) the MRT Corporation (MRT Corp) chief executive officer said that the public may need to wait until July 2017 for the project to be completed, adding that his company was still trying to meet the original 2016 deadline. He indirectly acknowledged that the cost was RM40 billion then.

    The Umno/BN government has not been telling us the truth. Information from the SPAD grapevine revealed that the actual allocation was RM30 billion for construction and RM20 billion for the clearing of physical obstructions along the alignment including the acquisition of land and property. Thus the total amount is RM50 billion.

    When the MRT Corp CEO acknowledged that the cost is RM40 billion, did he mean just the construction cost or was it the overall cost? If indeed it was just the construction, then the overall cost can go as high as RM60 billion (including the acquisition). So from RM20 billion in 2009, the cost has now ballooned to RM60 billion in 2011.

    With all the obstacles, delay, rising costs of material and all the uncertainties, in the end how much will it cost? The next question is: is it worth it at all? Then we should ask: is there no other better way to resolve the transport problem? We can ask how much money will change hands but unfortunately, we will never know the answer.

    However, the KVMRT story seems to be so eerily quiet now; for all we know, we are being taken for a ride by the Umno/BN government, even before it has started construction.

    Is the KVMRT project just like the NFC in Gemas, that is doomed from start?

    ReplyDelete
  79. Aku betul2 kecewa dgn pengurusan syrkt prasarana
    kerana semua kakitangan fail operation dapat exgratia+bonus tpi knp jabatan security/building tech tak dapat?buat projek berjuta2 tpi nk jga kebajikan staff yg ada ni pn xblh.tlg jelaskan?????

    ReplyDelete
  80. celaka betul sahril moktar ni......mungkin kerana bangang dia dilantik jadi CEO prasarana .Tengoklah cuma dua ja anak syrikatyg untung .lainya hampeh rugi memanjang .....Apa kelancau yang kau orang buat kat atas sana ........Jangan makan gaji buta aja ....kepada pengarah syrikat yang rugi tu sila letak jawatan .....Misti ambil tangungjawab jangan cuma nak melantak gaji buta malulah sikit .......kau orang tu banggang .....berniaga tampa modal pun boleh rugi apa kejadahnya kau orang kat situ?......Buat malu bangsa aja ......Lebih baik berhentila ........Kau orang mesti ingat ini wang kerajaan jangan nak belasah ikut sedap nafsu aja .
    Berapa belanja projek SAP?Kenapa mesti nak bertukar keSAP? Apa masalah dengan sistem yang lama ?...Kan selama ini masing masing dah ada sistem sendiri dan berfungsi dengan baik .......Kata nak berjimat ? lancaulah kau orang semua yang kat atas tu.Tengoklah dua tiga minggu yang akan datang ada aja progrem yang menghabiskan duit akan dijalankan ....Ianya bukan untuk semua staf tapi hanya sekelompok kumpulan saja .......Memang sial kau orang semua yang kat atas tu .......Nak buat jamuan tahunan untuk semua sataf kau orang berkira sangat.....tapi untuk kau orang mentahkedarah senang senang diluluskan ......Memang haram jadah ......sial sial

    ReplyDelete
  81. Ya Allah kau laknat la si shahril mokhtar ini kerana melakukan bayak penindasan,salah guna kuasa dan makan rasuah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang nilagi kelakar ,tah apa apalah yang nak dibuat oleh si melaoon banggang ni .Pada pandangan aku prasarana ni dah jadi semakin tonganglangang .Yang HR pun buta hati .....Tak buat keja yang sepatutnya ........Staff dibiarkan dan diabaikan kau orang nak tau HR tidak pernah jumpa perkerja bawahan ..........Banyak masalah kat bawah ni ooooooo tunggu nak meletup aja .........Susunan gaji tongang langang ......bahgian teknikal macam anak tiri ........gaji bahian teknikel sama dengan gaji orang jual tiket.....apake hal ni bro HR dah buta ke ...........
      Aku rasa eloklah kerajaan aka kementerian kewangan pantau dan ambil tindakan .......sebelum nasik benar benar jadi bubur .Yang lawaknya kenaikan gaji yang baru diumumkan dengan kenaikan meximum 5% apa ke barang ni beb ,sedangkan kerajaan pun bagi 17% kata GOC.Kat prasaranan ni kuat berpuak puak dan ramai kaki bodek bos ......kalau rapat dan suka layan bos senang hidup macam kat monorail ni .Aku cuma perhati ja gelagat dia orang ni ........Nantilah bila ada masa yg sesuai aku akan tibai kesemuanya tak kirala siapa juga ........kita sayang negara ni yop .

      Delete
  82. Lubuk Rasuah Shahril Mokhtar

    ‎Alhamdulillah, we are on the right track. Salah satu usaha yang akan meletakkan kedudukan kewangan kita di tahap yang lebih baik ialah dengan mengadakan perjanjian pembangunan secara usaha sama untuk membangun hartanah di sekitar stesen LRT atau tanah hakmilik kita. Baru-baru ini, kita telah melantik NAZA TTDI untuk membangunkan tanah di Taman Tun Dr. Ismail, yang dahulunya terbiar setelah pejabat operasi projek mengosongkannya, untuk membina Apartment Servis dengan nilai pembangunan kasar (Gross Development Value – “GDV”) yang dianggarkan bernilai RM155 juta. Stesen LRT Dang Wangi juga akan dibangunkan sebagai pembangunan bercampur bersama Crest Builder International Sdn Bhd-Detik Utuh Sdn BhdJV, dengan nilai pembangunan kasar dianggarkan mencecah RM1.038 billion. Apa yang lebih utama kepada pembangunan ini ialah potensi perolehan sampingan yang berterusan melalui sewaan tapak kedai dan pejabat yang akan membantu menampung perbelanjaan operasi kita kelak. InsyaAllah, dalam masa 4 hingga 5 tahun akan datang, kita akan melihat hasilnya.

    ReplyDelete
  83. aku terbaca artikel ni dan byk perkara yang aku setuju.salah satunya adalah jadual gaji pekerja yang langsung tak logik. HR main hentam keromo sahaja bagi gaji bg org2 berkelulusan teknikal.gaji engineer jauh lagi rendah dari pasaran luar/swasta. buat malu aje kerja dgn prasarana. nama je besar.bg gaji ciput.yg best org2 dok atas.gaji besar kerja tulis surat aje.claim semua bagai.dah sampai masa MOF untuk campur tangan dalam isu ini. sampai sekarang handbook utk pekerja tak ada.tak ke malu kompeni yg kononya besar handbook pun takde.kebajikan pekerja sgt DIABAIKAN!!!!.kenaikan gaji sikit nak mampos.memalukan.sgt memalukan sekiranya org luar tahu keadaan prasarana sebenarnya.yang pandai bodek boss naik.yg pandai buat kerja tak pandai bodek duduk la dbwh selama-lamanya.tahniah kepada bos2 yg kerja dok buat taik mata.kpd yg lain boleh la buat2 resume berambus dr kompeni yg mengarut ni.HR gila yg beleluasa.

    ReplyDelete

Sebarang komen yang dibuat tidak terlibat dengan Sungguhka. Adalah menjadi tanggungjawab dan etika pemberi komen.

There was an error in this gadget

Followers

Blog Ikuti.