Sejauh manakah kesungguhan, keikhlasan, kebenaran dan kejujuran Parti Politik membawa arah tuju yang sebenar.....?

……….Dan demikian itulah keadaan hari-hari (dunia ini dengan peristiwa-peristiwa kemenangan atau kekalahan), kami gilirkan dia antara sesama manusia, (supaya menjadi pengajaran) dan supaya nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang tetap beriman (dan yang sebaliknya), dan juga supaya Allah menjadikan sebahagian di antara kamu orang-orang yang mati Syahid. Dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada orang-orang yang zalim.

- Surah Ali Imran ayat 140 -

Petikan Al-Quran.

Topik Terkini.

Wednesday, October 20, 2010

Agenda Amerika Terselindung Di Sebalik Kecaman Anwar Terhadap DEB.

Dalam buku national BestSeller bertajuk World On Fire karangan Amy Chua, Penulis telah memuji Malaysia kerana melakukan sistem yang memberi kekuatan dan menguntungkan bumiputera tempatan melalui plan DEB (Dasar Ekonomi Baru).

Dalam buku tersebut, beliau menerangkan tentang bagaimana sistem capitalisme berkuasa melalui globalisasi dan demokrasi.
Menurut Amy Chua, golongan minoriti yang menguasai ekonomi golongan majoriti berlaku di mana-mana negara. Sebagai contoh, orang Yahudi yang merupakan golongan minoriti menguasai ekonomi Rusia dan Amerika. Situasi ini juga berlaku di Malaysia dan indonesia, apabila orang cina menguasai hampir 60% ekonomi tempatan.

Situasi ini dipanggil “market-dominat minority”. Sebagai contoh, 7 orang Yahudi di Rusia merupakan orang terkaya dan menguasai ekonomi majoriti tempatan Rusia:

1. Roman Abramovich
2. Pyotr Aven
3. Boris Berezovsky
4. Mikhail Friedman
5. Vladimir Gusinsky
6. 6.Mikhail Khodorkovsky

Walaupun mereka ini merupakan penduduk minoriti iaitu sekitar hanya 3% daripada penduduk Rusia, namun mereka berjaya menguasai dan mendominasi ekonomi daripada golongan yang majoriti (tempatan). Hal ini berlaku kerana golongan majoriti (tempatan) hanya menjadi pengguna dan bukan entrepenuar. Melalui sistem demokrasi bebas, golongan minoriti ini menjalankan sistem perdagangan mereka dan mengambil keuntungan melalui cara “Black Market”.

Menurut Amy Chua, melalui DEB yang dilaksanakan di Malaysia, sistem ini dilihat mampu menaikkan kekuatan ekonomi golongan tempatan majoriti(melayu dan bumiputera) yang terhimpit oleh ekonomi golongan minoriti(cina). Menurut statistik, ekonomi melayu naik mendadak selepas DEB berjalan dengan lancar.

Anwar Ibrahim menyelar Dasar Ekonomi Baru harus dihentikan kerana DEB mendorong kepada amalan rasuah, menimbulkan banyak perselisihan yang membawa kesan yang buruk kepada negara. Kata Anwar, “Kenapa saya bercakap tentang DEB, harus diingat bahawa saya menjadi Menteri Kewangan selama lapan tahun dan kita bekerja keras untuk menghasilkan daya persaingan” (Daily Express, 13 Januari 2006).

Apa yang Anwar Ibrahim lakukan adalah mengikut telunjuk Amerika sebagai negara berkuasa dan merupakan jaguh dalam ekonomi kapitalisme. Maka dengan inilah taktik sebenar Anwar menyerang DEB. Tujuan sebenarnya adalah untuk menjahanamkan ekonomi orang melayu agar terus ketinggalan dengan konglomerat bangsa cina . Dengan kelemahan ekonomi golongan tempatan majoriti (melayu dan bumiputra), maka akan memudahkan syarikat gergasi multi-national antarabangsa untuk masuk ke Malaysia melalui pasaran bebas. Apabila syarikat-syarikat besar yang dimiliki oleh Yahudi ini masuk ke dalam suatu pasaran sebuah negara, pasti akan melenyapkan ekonomi golongan tempatan kerana kelemahan daya saing.

Abad ke-21 ini adalah abad pasaran bebas. Abad keemasan kepada kuasa-kuasa besar untuk menjajah negara-negara kecil melalui ekonomi.Kelemahan ekonomi sebuah negara merupakan tumpuan utama kuasa besar seperti Amerika. Golongan korporat Yahudi pula akan menggunakan kesempatan ini untuk masuk ke dalam negara.

Polisi neo-liberalisasi pasaran bebas sebenarnya boleh menyebabkan rusuhan etnik, backlash, dan keganasan . Namun dengan adanya DEB mampu menjarakkan ruang yang ketara antara pelbagai bangsa iaitu melayu, cina dan india. Dengan rapatnya jurang ini akan meningkatkan ekonomi secara mapan lantas dapat membangunkan ekonomi Malaysia ke arah yang lebih maju.
Inilah yang Anwar mahu : ketidakmampuan ekonomi orang melayu untuk berdaya saing. Kewujudannya Anwar di dalam Malaysia sebenarnya mahu menjual negara melalui polisi neo-liberalisasi pasaran bebas. Ini jelas apabila Dasar Ekonomi Baru (D.E.B) yang memajukan dan memantapkan golongan bumiputra dalam neo-liberalisasi pasaran bebas pula dikecam dengan hebat oleh Anwar Ibrahim.

Sumber:AIDC/Emang

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment

Sebarang komen yang dibuat tidak terlibat dengan Sungguhka. Adalah menjadi tanggungjawab dan etika pemberi komen.

There was an error in this gadget

Followers

Blog Ikuti.