Sejauh manakah kesungguhan, keikhlasan, kebenaran dan kejujuran Parti Politik membawa arah tuju yang sebenar.....?

……….Dan demikian itulah keadaan hari-hari (dunia ini dengan peristiwa-peristiwa kemenangan atau kekalahan), kami gilirkan dia antara sesama manusia, (supaya menjadi pengajaran) dan supaya nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang tetap beriman (dan yang sebaliknya), dan juga supaya Allah menjadikan sebahagian di antara kamu orang-orang yang mati Syahid. Dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada orang-orang yang zalim.

- Surah Ali Imran ayat 140 -

Petikan Al-Quran.

Topik Terkini.

Thursday, December 22, 2011

Premier Vs Pelaksana.


Kump. Premier/Tertinggi - Kenaikan Gaji 100%
Kump. Pelaksana - Kenaikan Gaji 10%

Kump. Premier/Tertinggi - tol, minyak & bill boleh claim
Kump. Pelaksana - kena bayar tol, minyak & bill

Kump. Premier/Tertinggi - kereta disediakan, parking free
Kump. Pelaksana - kereta beli sendiri, parking bayar hari2

Kump. Premier/Tertinggi - 5 tahun skali claim cash ganti tiket flight
Kump. Pelaksana - nak beli tiket airasia pun semput

Kump. Premier/Tertinggi - bonus separuh gaji. Gaji berpuluh ribu 
Kump. Pelaksana - bonus minima rm500

Kump. Premier/Tertinggi - ade driver bw ke mana2
Kump. Pelaksana - disuruh naik bas sbb kurangkan jln sesak

Kump. Premier/Tertinggi - ade elaun keraian (tapi masuk poket)
Kump. Pelaksana - x de lain keraian (tapi keluar duit poket utk rai)

Kump. Premier/Tertinggi - arah keje sana sini
Kump. Pelaksana - buat keje sana sini

Kump. Premier/Tertinggi - mcm2 elaun yg x spatutnye bribu2 ringgit
Kump. Pelaksana - elaun ciput tp bila minta naik skit dah bising

Kump. Premier/Tertinggi - minoriti
Kump. Pelaksana - majoriti (UNDI ADALAH RAHSIA)

Print Friendly and PDF

Saturday, December 3, 2011

Beranjauwan Prasarana.......?


Alhamdulillah, dapat juga aku mencuri sedikit ruang masa menjengok sahabat, kawan dan kenalan aku di Prasarana. Banyak cerita-cerita yang menarik pasal GMD Shahril Mokhtar. Oh…….! silap……. Dato’ Shahril Mokhtar. Bukannya apa, aku dimaklumkan yang GMD minta orang panggil dia “Dato”, walaupun kenalan rapat dia. Walau apapun, tahniah Dato’ Shahril……. Eeeee geli aku. Entah apa jasa yang besar dah dia sumbang pada Prasarana. Nak kata pasal MRT jauh sekali sebab projek ni adalah sambungan dari tertangguh sejak sekian lama……. Yang aku hairan rata-rata di Prasarana dan member-member dia kata Dato’ Beli. Sungguhka…….?

Perdana Menteri Malaysia, Dato' Sri Najib Tun Razak telah merasmikan pelancaran projek MRT Sg Buloh- Kajang pada 8 Julai 2011 di Kuala Lumpur. Projek ini dijangka bermula pada November 2011 dan siap pada tahun 2016. Penyiapan projek ini, dilihat akan memberi impak ekonomi dan kemudahan kepada kira-kira 400,000 orang pengguna sehari.

Projek yang mempunyai jarak sejauh 51 kilometer ini adalah bermula dari Sungai Buloh hingga ke Kajang. Daripada 51 kilometer itu, sejauh 9.5 kilometer laluan akan dibina dibawah tanah. Masa perjalanan untuk satu hala dari Sungai Buloh hingga Kajang hanya mengambil masa selama 88 minit. Projek bernilai berbilion ringgit ini akan dimiliki oleh Syarikat Prasarana Negara Berhad (Prasarana) dan diawasi oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Berhad (SPAD).

Alhamdulillah……. Semua ini untuk kemudahan Rakyat Malaysia.

Masa DS Najib rasmi kenapa "Countdown To 2020" sedangkan  MRT sepatutnya siap pada 2016.......?
Adakah on paper aja GMD.......?
Cuma apa yang aku nak perkatakan dekat sini adalah pengunaan RM Prasarana habiskan untuk program pelancaran tu. Cerita ini dikhabarkan pada aku masa melepak di foodcourt bersama geng-geng Prasarana dan sahabat-sahabat yang berkerja area situ. Aku tumpang dengar antara percaya dan tidak……. Ini cerita menarik dan bukti mesti aku dapatkan. Hasil sembang-sembang kosong tu, aku tahu tempat untuk aku tuju cari maklumat semestinya dengan department yang uruskan bab event…….

MAK DATOKKKKKKK…….! Besarnya perbelanjaan dia……. Untuk majlis pelancaran saja mencecah hampir RM600,000.00.

Tapi yang uniknya…….Projek MRT milik Prasarana dan diAWASI oleh SPAD……. Program pelancaran Prasarana yang buat, CANTIKnya SPAD yang nak kena bayar……. Bagus juga cara GMD berniaga.


 “Apa benda lain yang dapat aku cari sebagai bahan tulisan aku…….? Dan”, tanya aku pada Mr X.

Mr X mencelah, “Tak susah bang, abang pi cari aja baju F1 putih merah yang dia orang pakai masa hari pelancaran tu dan abang tengok pun abang dapat nilai dan abang beza dengan harga ni…….”.

Bertambah menarik……. Usaha aku berjaya…….

MAK AIIIIIII…….! Kenapa jadi macam ni…… Mbaju yang aku perolehi tu amat teruk kualitinya. Jahitan Logo MRT pun tak kemas. Warna pun boleh turun. Aku dimaklumkan bahawa baju F1 hampir mencecah RM60,000.00 ditempah sebanyak 200 helai. Kalau tak percaya boleh tanya “Blitz”. Dicongak balik lebih kurang RM300.00 sehelai. PUNGGAHHHHHHH……..

Baju F1 yang dikatakan hampir mencecah RM300.00 sehelai.
Nilai sendiri jahitannya.
Embroidery menjerot kain yang dijahit.
Aku bawa contoh baju tu tanya beberapa kedai dan termasuk kilang sekitar Kuala Lumpur dekat Pudu aku tak pergi pasal selalu sesak. Rata-rata average harga yang aku dapat dengan kuantiti dan kualiti kain yang sama (viscose/cotton) boleh buat 3 spot embroidery (Prasarana hanya buat 1 spot embroidery logo MRT) tidak lebih dari RM120.00 satu helai. Kualiti baju MRT yang aku tunjuk, mereka anggarkan dalam RM70.00 ke  RM80.00 sahaja.
Goodies ni berapa RM pula.......?

Persembahan dengan hanya utuk sebuah lagu berapa ya.......?

Ini adalah sebahagian daripada bahan-bahan yang aku dapat selongkar. Sekarang susah sikit nak menyelinap masuk……. Tambahan pula sekarang dah hire Commercial Advisor buat perancangan untuk Prasarana....... Adakah mungkin otak-otak top management Prasarana dah tak boleh pakai untuk membuat perancangan..... atau.......

Tunggu........

Kepada Tan Sri Hamid Albar…….SPAD dah bayar ka tuntutan Prasarana tu…….?  Banyak tu Tan Sri jumlahnya. Prasarana claim tu kena kaji dan selidik betul-betul.......

Print Friendly and PDF

Indeks Persepsi Rasuah 2011 Bagi Malaysia Bukannya Bertambah Baik Tetapi Makin Merosot…….!


Sekitar 15 tahun lalu iaitu pada tahun 1995, Indeks Persepsi Rasuah bagi Malaysia berada pada tangga yang ke 23 daripada 41 buah negara dengan 5.28 mata. Masa itu, Malaysia bukan calang-calang kedudukannya sehingga boleh sebaris dengan negara maju seperti New Zealand, Australia, Hong Kong, Singapura & Jepun bagi kalangan negara-negara Asia Pasifik. Hebat bukan..............?

Tetapi itu semua tinggal sejarah sahaja sekarang ini. Sepatutnya daripada tahun ke tahun, pencapaian Malaysia bagi Indeks Persepsi Rasuah akan menjadi lebih baik tetapi lain pula jadinya sekarang ini. Makin tahun makin teruk. Terbaru, kedudukan Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah 2011 makin merosot.


 Kita boleh semak semula rekod pencapaian negara kita dalam membanteras dan menangani rasuah dalam tempoh 10 tahun terakhir:


 Apabila gejala rasuah makin “menjadi-jadi” di Malaysia. Secara faktanya, kesannya :

·         akan mengakibatkan ekonomi merosot
·         matawang Malaysaia akan menjadi semakin lemah

Sepatutnya Malaysia mencontohi negara seangkatannya dengan dahulu, yang sama-sama diangkat sehingga digelar “Harimau Asia” iaitu Korea Selatan. Tetapi sekarang, segala benda kita jauh tertinggal termasuklah dalam Indeks Persepsi Rasuah pun kita ketinggalan. Korea Selatan di era 1990 dulu yang keluar daripada kepompong rasuah & membanteras habis-habisan salah laku dan sekarang apa jadi..............? Korea Selatan merupakan negara maju & boleh dikatakan lebih bersih daripada tahun-tahun sebelumnya daripada pimpinan politik yang rasuah serta menyalah gunakan kuasa.

·         Kemusykilan dengan negara yang terperosok seperti Bhutan pun, Malaysia masih lagi tertinggal..............? Ilmu apa yang kerajaan mereka gunakan..............?
·         Hairan bagaimana negara jiran kita, Brunei yang mengamalkan full monarki pun Indeks Persepsi Rasuah mereka lebih baik daripada Malaysia..............?


 Cuba kita semak 4 negara yang tergolong dalam “Harimau Asia” bersama-sama dengan Malaysia sekitar 90an dahulu, di mana mereka sekarang:

·         Singapura 9.2 (nombor 5)
·         Korea Selatan 5.4 9 (nombor 43)
·         Taiwan 6.1 (nombor 32)
·         Malaysia 4.3 (nombor 60)

Di mana silapnya..............?
Apa kurangnya Malaysia..............?
Kenapa Malaysia tidak boleh..............?

Iltizam (perkataan yang selalu digunakan oleh kalangan wakil rakyat semasa sidang Parlimen) daripada semua pimpinan politik di Malaysia bagi bersama-sama menangani rasuah di Malaysia seterusnya meningkatkan lagi Indeks Persepsi Rasuah (CPI) berbanding yang sekarang ini. Tidak perlu ia dulang saban tahun lagi selepas ini. Aku yakin boleh berjaya, jika semuanya “benar-benar” bersungguh untuk berubah…….!


Print Friendly and PDF
There was an error in this gadget

Followers

Blog Ikuti.