Sejauh manakah kesungguhan, keikhlasan, kebenaran dan kejujuran Parti Politik membawa arah tuju yang sebenar.....?

……….Dan demikian itulah keadaan hari-hari (dunia ini dengan peristiwa-peristiwa kemenangan atau kekalahan), kami gilirkan dia antara sesama manusia, (supaya menjadi pengajaran) dan supaya nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang tetap beriman (dan yang sebaliknya), dan juga supaya Allah menjadikan sebahagian di antara kamu orang-orang yang mati Syahid. Dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada orang-orang yang zalim.

- Surah Ali Imran ayat 140 -

Petikan Al-Quran.

Topik Terkini.

Monday, February 28, 2011

UMNO Kedah Meliwat Dan Diliwat.......?

Adakah dunia sudah sampai kepenghujung.......? Ku sangka panas, rupa-rupanya hujan turun di tengahari. Apa dah berlaku sekarang wahai pimpinan UMNO Kedah.......?

Aku ingat ka, Anwar saja yang pandai meliwat, tak ku sangka ada dikalangan pimpinan UMNO Kedah terlibat juga dengan perkara ini. Kalau la Anwar setakad meliwat saja, tapi mangkok hayun sorang ni lagi dasyattttt. Bertukar-tukar belakang....... diliwat dan meliwat.

Inilah desas-desus angin bertiup kencang yang aku dengar sewaktu aku menziarahi sahabat aku di Kedah (balik kampung).  Heboh diperkatakan sehingga peringkat Perhubungan Negeri Kedah. Malah orang ini begitu hebat duduk melobi nak jadi calon PRU13 nanti.

Aku hampir-hampir tidah percaya, tetapi setelah dilihatkan bukti-bukti yang kukuh disimpan oleh pembangkang membuatkan aku terperanjat. Siap dengan report POLIS dan akuan BERSUMPAH (macam Saiful buat tu.......). Tak tahu la....... aku rasa kalau la pemimpin (yang dikatakan pemimpin) ni lekat saja nama sebagai calon PRU13, mungkin KEBOOOMM BAAAMMM satu letupan akan kedengaran.

Fikir-fikirkanlah wahai Pimpinan UMNO Kedah....... Bertindaklah.......
Print Friendly and PDF

Saturday, February 26, 2011

MAJLIS PELANCARAN YAYASAN BANTUAN GUAMAN KEBANGSAAN.

By        :    DATO' SRI MOHD NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK.
Venue  :     DEWAN B, PICC  (Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya).
Date    :     25/02/2011.

1.       Saya bersyukur  ke hadrat Allah SWT kerana dengan  limpah    kurnia serta rahmat-Nya,  kita dapat bersama-sama  pada hari ini dalam majlis pelancaran Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK). Saya ingin mengucapkan terima  kasih  kepada YB Dato’ Seri Mohamed Nazri Tan Sri Abdul Aziz kerana sudi menjemput saya untuk melancarkan YBGK. Pada awal tahun 2010, Presiden Majlis Peguam Malaysia, Encik Ragunath dan beberapa anggota Majlis Peguam Malaysia telah berjumpa saya mengajukan cadangan supaya sebuah yayasan ditubuhkan bagi membantu Orang Kena Tuduh yang kurang berkemampuan mendapatkan khidmat peguam.

2.       Saya dimaklumkan bahawa lebih kurang 80% Orang Kena Tuduh   dalam kes-kes jenayah, tidak mempunyai peguam untuk membela mereka kerana tidak berkemampuan untuk membayar fi yang tinggi. Perkara ini telah saya bawa ke Mesyuarat Jemaah Menteri dan Kabinet bersetuju dengan cadangan ini. Kerajaan telah memberi geran pelancaran sebanyak RM5 juta sebagai tanda sokongan padu demi menegakkan keadilan dan menjamin hak yang sama rata di sisi undang-undang kepada seluruh rakyat Malaysia.

3.       Justeru itu, Kerajaan dengan kerjasama Majlis Peguam Malaysia telah mengambil langkah menubuhkan YBGK bagi membantu golongan yang tidak berkemampuan untuk membayar kos khidmat peguam. Hanya dengan cara ini akan wujud ‘kesamarataan keadilan’ sebagaimana yang diperuntukkan dalam Fasal (1) Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan iaitu:

“Semua orang adalah sama rata di sisi undang-undang dan berhak untuk mendapat perlindungan sama rata di sisi undang-undang.”.

4.       Penubuhan YBGK bukanlah bermakna Kerajaan hendak membela golongan ‘penjenayah’.  Sebaliknya, usaha menyediakan bantuan guaman dan khidmat nasihat dalam perkara jenayah kepada semua warganegara Malaysia yang berpendapatan tidak lebih daripada RM25,000 setahun, adalah untuk memastikan semua yang dituduh di bawah prosiding jenayah dapat menjalankan perbicaraan di mahkamah dengan penuh keadilan dan ketelusan serta selaras dengan Fasal (3) Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan iaitu:

“Jika seseorang ditangkap maka dia hendaklah diberitahu dengan seberapa segera yang boleh alasan-alasan dia ditangkap dan dia hendaklah dibenarkan berunding dengan dan dibela oleh seorang pengamal undang-undang pilihannya.”.

Tuan-tuan dan Puan-puan,

5.       Peguam-peguam yang menjadi panel YBGK akan memberi perkhidmatan dengan bayaran yang minimum. Saya menyeru supaya lebih ramai peguam yang menjadi ahli kepada Majlis Peguam tampil ke hadapan memberi khidmat bakti ini bagi melaksanakan tanggungjawab sosial mereka kepada masyarakat. Hanya dengan komitmen yang tinggi daripada para peguam, warganegara Malaysia yang tidak berkemampuan yang berada di bandar mahupun di luar bandar, akan dapat dibela bagi memperoleh keadilan yang seadil-adilnya. Ini dapat mengelakkan kes-kes di mana Orang Kena Tuduh menerima hukuman yang berat dalam mahkamah kerana mereka tidak diwakili oleh peguam bela lalu telah mengaku bersalah ataupun tidak dapat pembelaan yang berkesan .

6.       Terdapat Orang Kena Tuduh tanpa peguam bela dan mahu dibicarakan, telah ditahan reman selama bertahun-tahun kerana gagal membayar ikat jamin. Dalam situasi begini mereka akan mengaku bersalah hanya kerana ingin dibebaskan daripada tahanan reman, walaupun ada di antara mereka yang tidak bersalah. Saya penuh yakin dengan tertubuhnya YBGK, kes-kes seperti ini dapat dielakkan dan keadilan dapat ditegakkan.

7.       Dengan wujudnya YBGK, perkhidmatan bantuan guaman dan khidmat nasihat boleh diberikan kepada semua warganegara, sama ada berkemampuan atau tidak berkemampuan,bagisemua jenis kesalahan jenayah, di peringkat tangkapan, reman dan permohonan ikat jamin. Ujian kemampuan hanya akan dijalankan untuk menentukan kelayakan penerima bantuan guaman di peringkat perbicaraan di mahkamah sahaja. Walau bagaimanapun, bantuan ini tidak meliputi kesalahan yang membawa hukuman mati. Bagi kesalahan yang membawa hukuman mati, Mahkamah Tinggi akan menyediakan perkhidmatan peguam yang dilantiknya (assigned counsel) kepada tertuduh dalam kes sedemikian.

8.       Penubuhan YBGK merupakan pelengkap kepada perkhidmatan bantuan guaman yang diberikan oleh Jabatan Bantuan Guaman dan Legal Aid Centre oleh Majlis Peguam Malaysia. YBGK bukanlah suatu agensi Kerajaan, sebaliknya ia merupakan suatu entiti berbentuk syarikat khairat (charitable company) yang bebas dan neutral dalam melaksanakan tugas dan fungsi memberi bantuan nasihat dan perkhidmatan guaman berhubung dengan prosiding jenayah kepada golongan yang tidak berkemampuan.

9.       Jabatan Bantuan Guaman di bawah Jabatan Perdana Menteri akan terus mengendalikan prosiding jenayah dalam kes-kes rayuan untuk meringankan hukuman bagi mereka yang mengaku bersalah, prosiding jenayah berkaitan dengan kes-kes kanak-kanak serta prosiding sivil dan syariah, manakala Legal Aid Centre yang dikendalikan oleh Majlis Peguam pula akan terus beroperasi memberi bantuan guaman kepada warganegara dan bukan warganegara Malaysia dalam kes-kes yang tidak diliputi oleh YBGK dan Jabatan Bantuan Guaman.

Tuan-tuan dan Puan-puan,

10.   Saya percaya bahawa Pelancaran YBGK akan dapat memenuhi hasrat Kerajaan untuk memastikan keadilan akan dapat merangkumi dan dinikmati semua rakyat Malaysia tanpa kecuali, kaya atau miskin, terpelajar atau tidak, warga bandar atau desa semuanya mempunyai hak seperti yang dijamin Perlembagaan Persekutuan di sisi Undang-undang Negara. Keadilan merupakan  “condition precedent” atau pra-syarat kepada negara dan rakyat yang maju dan berjaya. Penubuhan YBGK ini ialah sebahagian usaha sebuah kerajaan yang bertanggungjawab serta prihatin selaras dengan gagasan 1Malaysia ‘Rakyat Didahulukan, Pencapaian diutamakan’.
          
11.   Berteraskan konsep kerjasama pintar (Smart Partnership) antara Kerajaan dengan Majlis Peguam Malaysia, maka hari ini kita menyaksikan YBGK dilancarkan sebagai suatu syarikat khairat (charitable company) yang didaftarkan di bawah Akta Syarikat 1965. Saya turut mengalu-alukan kesediaan Persatuan Undang-undang Sabah dan Persatuan Peguam Bela Sarawak serta Fakulti Undang-undang UKM, UM, UUM, UiTM, MMU dan UIA untuk turut menjayakan matlamat penubuhan YBGK. Saya ingin mengucapkan tahniah kepada semua pihak yang telah merealisasikan penubuhan YBGK ini.

12.   Kerajaan berharap agar Majlis Peguam Malaysia akan terus memberikan sumbangan padu kepada YBGK sama ada dalam bentuk kewangan ataupun latihan.  Majlis Peguam Malaysia boleh memainkan peranan utama membantu YBGK dengan menyediakan kursus kepada mereka yang ingin memberi perkhidmatan sebagai peguam panel YBGK dan menyebarkan maklumat dan kesedaran kepada masyarakat tentang kewujudan perkhidmatan yang disediakan oleh YBGK melalui cawangan pejabatnya di seluruh negara.

13.   Dalam memastikan YBGK berfungsi secara berkesan, kerjasama padu daripada Polis Di-Raja Malaysia dan agensi penguatkuasaan lain ser ta pihak Mahkamah amatlah penting. Apabila seseorang ditangkap atas kesalahan jenayah, adalah menjadi tanggungjawab pihak PDRM dan agensi penguatkuasaan lain untuk menghubungi peguam panel YBGK melainkan jika orang yang ditangkap itu hendak mengupah peguamnya sendiri. Oleh yang demikian, tujuan Memorandum Persefahaman ditandatangani pada hari ini adalah bagi memastikan komitmen semua agensi penguatkuasaan dalam menjayakan pelaksanaan YBGK. Selain itu, pihak Mahkamah juga perlu memastikan bahawa orang yang hendak dihadapkan ke mahkamah mesti mempunyai peguam.  Hanya dengan kerjasama agensi penguatkuasaan dan Mahkamah, Orang Kena Tuduh akan mendapat perkhidmatan bantuan guaman dengan cepat dan berkesan.

14.   Kejayaan penubuhan YBGK telah mengorak langkah pertama ke arah jalinan kerjasama Kerajaan dengan Majlis Peguam Malaysia. Berasaskan kepada kejayaan ini saya ingin menyeru supaya kerjasama sebegini disambut dan diterima baik oleh badan-badan korporat dengan menghulurkan sumbangan dana bagi membantu operasi YBGK. Secara khusus, sebuah firma guaman Tetuan Shearn Delamore & Co. telah tampil memberikan perkhidmatan sebagai Company Secretary secara percuma kepada YBGK sebagai sebahagian daripada tanggungjawab sosial mereka. Kerajaan ingin mengucapkan terima kasih kepada Tetuan Shearn Delamore & Co. atas usaha murni mereka ini. Saya penuh yakin banyak lagi syarikat-syarikat korporat di negara ini yang ingin mengikut jejak langkah firma ini bagi membantu YBGK dengan memberikan sumbangan dana untuk menampung perbelanjaan operasi YBGK.

15.   Sebagai mengakhiri ucapan saya ini, saya ingin menyatakan sekali lagi harapan saya agar YBGK dapat dimanfaatkan sepenuhnya agar matlamat serta objektif penubuhannya tercapai untuk memberikan perkhidmatan dan bantuan yang terbaik kepada semua warganegara Malaysia yang memerlukan.

16.   Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, saya dengan rasminya melancarkan Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Wabillahi Taufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Sekian, terima kasih.
Print Friendly and PDF

Tuesday, February 22, 2011

Prasarana Oh Prasarana – Katak 2.

Aku petik beberapa komen atas tajuk Prasarana Oh Prasarana – Katak 1 (klik sini) bagi pembaca berfikir sejauh mana penulisan aku itu ada kebenarannya atau tidak…….? Bagi yang malas nak kesana, aku list kan seperti di bawah:

Anonymous said...
Kalau orang bawah minta kerja balik ,kata tak boleh ikut buku(CA Hr), kalau orang atas minta kerja balik,kata Ok ikut rasa(macam lah company ni bapak ia punya).
February 17, 2011 11:24 PM

  Anonymous said...
Ape yg dicitekan oleh blogger ini semuanya betul.kalau u all nak tahu, sejak GMD ini masuk, semua kroni-kroni dia dibawa sama.Ini semua pasal projek.Semua nak bolot sorang2.
February 18, 2011 7:41 PM

Anonymous said...
Betul..betul..betul..orang Rapid ker,orang prasarana ker, kitakan 1 group Prasarana.. tetapi kenapa banyak sangat jawatan GM dlm Prasarana & Jawatan Pegawai dlm Rapid KL. Badan Rasuah tolong masuk dalam 1 Prasarana ni macam ada tak kena ajer.
February 19, 2011 9:33 AM

Anonymous said...
Mcm ni je la, tukar je name company ini to shahril mokhtar berhad.lantik semua kroni2 dan kwn2 baik keja dgn dia. Sape yg tidak layak pun boleh seperti ebi coo kabel car langkawi (kwn baik,partner nite club shahril & kaki ampu shahril) kelayakan akademik hanya spm je tp leh di lantik jd coo.Tahniah panorama langkawi dpt new bos mcm lembu.hebat betul prasarana ni.pastu kill semua orang2 lama yg berkelayakan.semakin hari semakin ramai staf2 spad join prasarana at top management.Kepada staf prasarana semua, better u all cepat2 buat resume baru sebab company u all ni akan bankrap di bawah new management atau shahril akan penuhkan kroni2/sedara dia di prasarana.......
February 21, 2011 12:40 AM

 Anonymous said...
rasanye statement penulis blog sangat adil..dan tepat..yelah berdasarkan info dari rakan di rapid dan prasarana gak...saye berharap sangat prasarana sebagai syarikat yg 90% bumiputera di dalamnye berjaya..tapi kalo mcm nih rasanye lambat lagi kot...kepada org dalam yg lihat komen di sini..utamakanlah yg berkelayakan dan boleh bekereje...ye..Allah akan membalas kebaikan yg kamu lakukan...begitu jugak sebaliknye...jgn bila terantuk baru tergadah...dah terlambat masa tuh kot...lol
February 21, 2011 8:20 PM

Anonymous said...
Sungguhka,

Besok aku call GMD Prasarana suruh bagi jawatan Pegawai Tulis Blog bertaraf GENERAL MANAGER kat kau...

Sungguhka nak mencelah - Takad ni aja otak Kroni GDM Prasarana. Asal tak puas hati aja wujud Jawatan Baru. Patut la macam ulat taik jawatan GM banyak di sana. Satu lagi nak tanya yang nak bagi kat aku GM tu, GM betul ka GM olok-olok…….?

Ko ni tulis mcm dengki kat mamat tu jee.Lantak dialah.Dah Allah tentukan rezeki dia pegang jawatan tu, lagi ko mau bising...

Nilah penyakit dengki yang ada kat orang kita..sampai bila la nak maju..

Patutnya ko bagi la kritikan dan cadangan yang positif macam mana nak majukan Prasarana ke? Paling bagus kalau ko tulis cadangan macam mana nak bagi perkhidmatan pengangkutan yang terbaik kat rakyat ke...

Sungguhka nak mencelah – Orang dalam Prasarana ramai yang berbuih mulut bagi cadangan, teguran mahupun pendapat you all tak layan, apatah lagi orang luar macam aku ni.

Tulisan ko ni hampeh sungguh. Taraf karangan sekolah rendah..What the fuck are you talking mate? Rubbish !!!!!!!!!!!!
February 21, 2011 10:18 PM

Anonymous said...
Sabar semua buat ape nak melenting sana sini, sure pembela2 gmd dlm blog ni yg sudah peroleh jawatan hebat2.tahniah la korg.hebat korg ampu gmd smpkn budak spm boleh di lantik menjadi coo. Dimana kredibiliti shahril sbg seorg gmd? Sikit hari lagi kita akan bongkarkan kepentingan kawan-kawan gmd dlm projek2 di prasarana.
February 21, 2011 11:36 PM

 Anonymous said...
Soalan khas to GMD, hope u beri penjelasan yg memuaskan. kenapa kitorg bekas staf tidak dibenarkan utk join semula prasarana?reason yg diberi mengatakan polisi tidak membenarkan ex staf join semula, tetapi kenapa fazlan bekas staf boleh join pula??? Adakah GMD ini double standard? Di mana hak kami? Kalau u tidak boleh beri jawapan yg baik, kami akan mendakwa gmd di mahkamah perindustrian dan aduan kpd mof.
February 22, 2011 12:07 AM


Aku amat berpuas hati dengan komen-komen yang diberi. Terimakasih banyak-banyak. Kepada mereka yang menyokong aku, jangan segan silu memberi komen.

Kepada yang tidak bersetuju apa boleh buat. Itu hujah ko orang. Tetapi bila aku baca komen yang terakhir di atas membuat aku bertambah semangat nak terjah lagi…….

Apa ya…….

Tetiba seekor katak lagi dah melompat terpaut di dahan bersebelahan dengan Fazlan…… Siapa ya……


Laaaaaa……. Mamat ni ka……. Bukan ka dia dulu dia orang RapidKL berenti masuk SPAD, tup…..tup masuk Prasarana balik. Heran...... heran……

No.
Company
Duration
Position
1
Rapid KL
2006
Legal Services
2
SPAD
June 2010
Legal Department
3
Presarana Negara 
3 January 2011
General Counsel and Secretarial

Mohd Rafi Osman, General Counsel and Secretarial menggantikan  Firdaus Effendy Mokhtar bertukar ke  Head Department Property and Land.


Apa yang hebat Rafi ni aku tak tahu (yang tahu sila bagi komen).

Cuma yang buat aku muskil, kenapa setiap BOD meeting, si Firdaus ni yang jadi mangsa mencatat minit mesyuarat……? Kenapa tidak Rafi…….? Adakah memandangkan status tinggi bukan kerja dia lagi…….? Sedangkan kalau tak silap aku, sebelum ni, semasa Firdaus diposisi General Counsel and Secretatial dulu, dia yang mencatat minit. Hanya desas desus yang aku dengar, si Rafi ni tak ada lesen secretarial. Sungguhka…….?
Print Friendly and PDF

LAUNCHING OF ANNUAL REPORT AND DINNER WITH PEMUDAH.

By        :   DATO' SRI MOHD NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK
Venue  :   KUALA LUMPUR CONVENTION CENTRE
Date    :   18/02/2011
Title    :    LAUNCHING OF ANNUAL REPORT AND DINNER WITH PEMUDAH

1.           Let me say I am delighted to be here this evening and this evening we are going to say a big “THANK YOU”. In fact more than that to pay tribute to a group of very special people. I know you have been working tirelessly behind the scenes over the past four years to change the country for the better, so tonight I want to give all of you – public and private sector members of PEMUDAH – the recognition that you truly deserve.

2.           PEMUDAH’s successes and there have been many would not have been possible without your dedication, your commitment, your deep conviction, and even in some cases your tenacity, and thirdly your perseverance, and above all your hard work and for that I want to say, quite simply, thank you and terima kasih.

3.           I also would like to thank and express my heartfelt gratitude to the civil service for their cooperation, and support in responding to the proposals and ideas generated from the Pemudah’s discussion. It is their dedication and support in implementing Pemudah’s initiatives that made all achievements that you have accomplished to date possible and successful.

4.           I know you have been buoyed in your endeavours by the enthusiasm of the many Malaysians who have responded so readily to your proposals and ideas. The ability to spark imaginations and to stimulate minds is indeed a rare gift indeed, and here I must pay tribute to the leadership of Tan Sri Sidek and Tan Sri Yong Poh Kong – a hugely dynamic and successful partnership and one for which I think that we should all be grateful.

5.           For another reason, I am delighted because I see in what PEMUDAH stands for and what it has accomplished embodies the philosophy of 1Malaysia – people first and performance now. Your membership is inclusive, your objectives are crystal clear, and your wide-ranged engagement with the people, with the business community in particular has brought together people from all back ground together. And you have listened to them, you have learned from them and you have made some very important strategic decisions that can lead Malaysia to become even more competitive. It has also brought about a very fundamental change, a change in the nature of relationship between the public and private sector– no longer the public sector views the private sector with suspicion but instead as partners; a shared project, a shared goal to be accomplished, and together you have pursued the goal that you have set for yourself.

Ladies and Gentlemen,

6.      I believe that in Pemudah’s meetings, Tan Sri Sidek often uses the art of metaphor, often peppering his remarks with insights and examples drawn from literature and Greek mythology. I’m not about to match him, but if you recall the tale of Sisyphus: that fallen king of legend whose punishment it was to roll a rock uphill for all eternity, only to see it roll back down each time – an allegory of pointless toil and, perhaps, man’s search for that elusive goal.

7.           Four years ago when you came together the challenges were clear; the way to solve them, not so. I am sure that at the time of your appointment to PEMUDAH some of you – especially those from the private sector – must have felt you were pushing the boulder of bureaucracy up the steep hill of progress only to see it roll back down time and time again.

8.           But like Sisyphus you persisted -- and unlike him, you found great meaning in your task. Also unlike the king of Greek mythology you had help, you had each other – and because you supported each other, you lifted together by so many willing hands and able hands, and thus the weight of the boulder grew lighter and lighter as you progress as partners. Yes, there were times when the rock broke free and rolled back down, but you didn’t give up instead together you pushed it up again – and that is what I mean by perseverance.

Ladies and Gentlemen,

9.      Over the past 4 years, PEMUDAH has taken great strides on many fronts. You have made huge important – and highly valued – contributions to reviews of trade and competition policy; you have been a driving force in setting up our country’s New Commercial Courts; and you have worked to improve the Malaysia My Second Home Programme and to overhaul procedures for the high-skilled immigration that will boost our knowledge economy.

10.       Your achievements did not stop there. Last year alone you worked with Government to reduce the time taken to register property from 41 days to just 1 day –from almost 6 weeks to just 24 hours; a quantum leap in terms of productivity.

11.    You reduced the time for the incorporation of companies from 11 days to just 1 - another substantial saving. You introduced the MyCoID, and a new points system to help decide who qualifies for Permanent Resident.

12.        And, not content on your success, you are now reaching for even greater heights, a more challenging one -- to review Malaysia’s Labour Laws, to make it more transparent, market-friendly public procurement system, and the continued liberalization of our country’s services sector.

13.        All of these initiatives will reduce time and will increase efficiency, but to do that you are having to confront age-old, entrenched processes and procedures –- and in particular dealing with people whose mindsets are mould in rather rigid ways. For that I would say, changing procedure and system is easier, but changing mindset is a gigantic task, it is like having to keep pushing the boulder up that hill.

14.        So I think no-one here tonight, no-one who has been engaged in the work so far, can doubt our ability to collaborate and to innovate which will play a vital role in tackling our future challenges. Malaysians today and quite rightly so, are more demanding, expectation has increased by leaps and bounds. And therefore we need to do things not as business as usual but as business unusual, to embrace change and even reform in a very fundamental and strategic way as well as in terms of the way we do things, the way we implement things.

15.        I am convinced as we move towards the attainment of a new knowledge economy, the role of Government and the public sector has to be fundamentally different than in the past, with all of us working harder than ever before to drive innovations in all sectors of society.

16.        So I am delighted to see PEMUDAH engaging directly with the individual members of the public sector through the PEMUDAH Challenge – challenging our country’s public servants to highlight processes and procedures, rules and regulations that are archaic or redundant, and to propose major changes. I know that already, just one month into the competition, you have received more than a thousand entries – and like you I am looking forward to the launch of PEMUDAH Challenge “Season 2”, taking the conversation one step further to ask the wider public for their ideas and suggestions.

Ladies and Gentlemen,

17.    Our goal is to enhance Malaysia’s competitiveness; it is as simple as that. It is heartening to know that your drive for efficiency and progress has been recognized not simply here at home but right across the world. Thanks to the collaborative efforts of PEMUDAH and our public sector organisations, Malaysia improved its ranking in the World Bank Doing Business report, from 23rd to 21st position for 2010. Malaysia’s ranking also improved significantly from 18th position to 10th in the Institute of Management Development’s 2010 World Competitiveness Yearbook. They may not drive us, but these international rankings and comparisons will help us keep focused and help us keep score, and I certainly look forward to seeing further improvements in the year ahead.

Ladies and Gentlemen,

18.    They say a picture paints a thousand words, and when I was handed the advanced copy of your 2010 report, I saw the front cover a picture of a very intense boat race. I am trying to decipher and interpret the message of that. I suppose it is quite evident that is all about a race. A race to stay ahead so that we won’t be left behind; and a race for us to reach the finishing line soon or ahead of our competitors. 

19.    Such a closely fought race, in such a competitive environment, should of course only be entered because we have a clear strategy and because we prepared for it. I believe that if you want to enter a race you should be prepared for it. As a nation, we have strategized through the NEM, the 10th Malaysia Plan, the GTP and the ETP. We have trained and practiced through the labs. It is now time to execute and time to deliver – but our race towards our 2020 goals can only be won through collective and synchronised action. If we work in isolation and if we slow down – even just a little – we risk being left behind.

20.    That is why I am so pleased to see PEMUDAH working closely with PEMANDU and the new Talent Corp to ensure that our initiatives are moving ahead in sync – because it is going to take the skills and the talents of all those who care about our country to bring about the changes that we want to see: making Malaysia the preferred investment destination, making Malaysia a profitable place to do business for foreigners as well as all Malaysians, and for Malaysia to be a wonderful place to live.

Ladies and Gentlemen,

21.    The race is on, and I have no doubt that with your skills, your talents and your dedication it is one that we intend to win.

Thank you.

Wabillahi Taufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Print Friendly and PDF

Wednesday, February 16, 2011

Prasarana Oh Prasarana - Katak 1.

Sekali lagi aku lepak dekat Dataran Maybank Bangsar....... ala food court tu....... . Seronok dengar cerita-cerita sensasi pasal GMD baru. Sedih aku dengar sebab dalam satu organisasi yang besar semuanya berkumpulan. Ingat ka politik saja berpuak-puak, dalam business pun ada juga.

Aku tertawa sendirian bila mereka cerita pasal katak. Aku hairan, bab katak pun boleh cerita time makan. Tentunya mesti ada cerita hangat yang mereka sedang mengumpat....... Sambil menghirup secawan kopi, undur kerusi sikit dan pasang telinga.......

Oooo....... baru aku faham, bukannya Ibrahim Ali saja, dalam Prasarana pun ada juga. Ramai pulak tu. Tapi aku rasa biar aku cerita kisah mamat ni dulu. Kalau salah mohon maaf la, telinga hanya mendengar kalau tiada gangguan dari bunyi bising.......

Beliau merupakan SM di Human Capital Division lulusan Ekonomi dari Kanazawa Universiti, Japan.  Gomen ne...... nihongo zen zen wakarahen....... Shigoto wa taihen desu ne....... Hebat juga mamat ni bekerja.  Berpindah randah merata. Mungkin teruk tempat kerja tu....... Sejarah beliau bekerja:

No.
Company
Duration
Position
1
Matsushita Company
July 1994 — June 2001
Sr Executive - Human Resource
2
Citibank Berhad
2001  -  2001
Assistant Manager
3
Time Dotcom Berhad 
2001 — 2003
Manager IR
4
Celcom Berhad
June 2005 — June 2008
Senior Manger, Human Capital Services
5
Rapid KL
June 2008 — March 2010
Senior Manager HR Shared Services
6
ProKhas Sdn Bhd  (SPAD )
April 2010 — February 2011
General Manager (HR)
7
Prasarana Negara
5 January 2011
Head of Human Capital (Business)

Patut la depa panggil katak....... dari Rapid lompat masuk Prasarana. Aku dengar depa dok sembang, mamat ni juga merupakan sahabat baik kepada GMD Prasarana sekarang ni.

Nampak gaya macam GMD ni sememangnya nak tarik kroni-kroni di masuk Prasarana. Aku dengar omongan depa, kebanyakkannya datang dari RapidKL dan SPAD. Tak tahu la aku akan kebenarannya....... Nanti aku terjah lagi.

Apakah keistimewaan mamat ni pun depa tak tahu. Aku hairan, sepatutnya perkara ini tak berlaku tapi kalau  dua tiga orang tu tak hairan laaa....... Aku cuba menggali, rupa-rupanya hebat juga mamat ni beri kejayaan pada Prasarana, seperti mana yang aku jumpa dalam artikal dia di bawah:


Macam ni pun dia dah rasa bangga. Adakah ini kejayaan atau keuntungan besar pada Prasarana.......? Pening-pening kalau nak difikirkan. Adakah ini kehebatannya yang GMD war-warkan.......?

Kalau depa sebut bab katak memang kena pada tempatnya sebab bila aku buka halaman tu, ni yang aku dapat.......


Entah untuk apa kereta tu entah laaa....... SPAD nak race dengan Evo10 Polis kot....... Muncul Naib johan kawad hari Wilayah Persekutuan RM3,000.00....... nak bagi upah tukang-tukang kawat pun tak berbaloi. Pasai tu tak hantar wakil perarakan Maulidul Rasul baru-baru ni kot.......?

Aku tertanya-tanya, di manakah orang-orang Prasarana menghilang sehinggakan tidak mendapat tempat di hati GMD untuk kenaikan pangkat......? Adakah mereka-mereka ini tidak tahu buat kerja....... malas....... cakap pandai buat kerja tak tahu....... tiada kelulusan....... ataupun tak pandai mengampu.......?

Majoriti yang diambil oleh GMD adalah mereka yang datangnya dari Rapid. Bagus sangat ka orang-orang Rapid ni.......? Mungkinkah GMD sendiri datangnya dari Rapid atau SPAD.......?

Print Friendly and PDF

Tuesday, February 15, 2011

Lagi Kisah KTPC Dari DKS - KBioCorp.......

Entahlah apa nak jadi dengan anak-anak syarikat KTPC ni. DKS bongkar lagi. Kali ini kisah penerimaan RM20,000.00 oleh seorang PENOLONG PENGURUS KBioCorp. Ikutilah cerita di bawah ini:
----------------------------------------------------------------

Kalau nak tau Kedah Biotechnology Corporation Sdn Bhd (KBioCorp) ni adalah salah satu anak syarikat KTPC.

Aku ingat ka KTPC dan KTMSB saja ada masalah RM… Rupa2nya KbioCorp pun ada juga tergelincir bila mai bab RM ni. Heran…heran…heran…

 Ada sorang Eksekutif yg membuat pengakuan menerima RM20,000 dari pihak kontraktor utk projek 'Pilot Plant' tetapi tak ada tindakan diambil oleh Hj Sobri, malah la ni khabarnya telah dinaikkan pangkat menjadi Penolong Pengurus pulak.

Dalam pengakuannya, Eksekutif ni bagi tau bahawa duit tu digunakan utk membeli sebuah kereta second hand yg mana telah terlibat dgn kemalangan Duit RM20,000 ni pulak di bank-in dalam akaun Maybank beliau. Ini berlaku sekitar tahun 2007 kalau tak silap. 

Hj Sobri, Presiden KTPC amat maklum dgn hal ni, tapi memilih utk tak mengambil sebarang tindakan malah mengatakan Eksekutif tu tak bersalah sebab kontraktor tu yg nak bagi, bukan Eksekutif tu yg mintakHal ini memang terdapat dokumen dan perbualan pengakuan beliau ini juga dirakam, jadi pengakuan ini adalah secara sukarela, tiada paksaan.

Kes ni pula diketengahkan semasa Hj Sobri sekitar bulan March/April 2009. Hj Sobri ni seorang yg kurang minat membaca dan dokumen kes ini juga tak diteliti.

Hj Sobri ni memang seorang yg berani utk mengambil tindakan, tapi sorang kaki ampu ni iaitu Pengurus Sumber Manusia KTPC juga patut dipersalahkan kerana memberi nasihat yg kurang tepat kpd  Hj Sobri. Mungkin dia nak cover apa2 entah la…

Jika Presiden KTPC melindungi perasuah, maka beliau juga layak menerima hukuman dari SPRM, samalah seperti orang yg menerima rasuah.

----------------------------------------------------------------

Dengan beginilah sikap pentadbir yang ada di KTPC yang hanya mengambil sikap sambil lewa di dalam pentadbiran, aku rasa boleh tutup anak-anak syarikat yang ada. Pusing sana pusing sini, aku dok nampak puncanya datang dari orang yang sama.

Kalau la perkara yang berlaku di KTPC ini tidak dibendung, kepada Hj Sobri....... "SAY BYE-BYE" la untuk nak pegang lagi.

Print Friendly and PDF

Monday, February 14, 2011

Bangsar Oh Bangsar.......


Percaya atau tidak.......? Terdapat sebuah restoran di ibu negara iaitu di Bangsar yang menawarkan tayangan perempuan bogel dan separuh bogel beraksi di dalam kolam renang berhampiran dengan meja makan. Malah restoran ini turut menawarkan khidmat seks untuk para pengunjung restoran tersebut. Sambil mengenyangkan perut, pengunjung restoran ini turut berpeluang mengenyangkan bawah perut. Selepas makan nasi makan orang pulak kah... kah... kah.... (ijin GMC)

Restoran ni yang sudah beroperasi lebih setahun lalu menjadi tumpuan lelaki-lelaki hidung belang di ibu kota. Pelayan-pelayan di restoran ini hanya mengenakan bikini dan rela bikini mereka disingkapkan sekiranya diminta berbuat demikian.


Salah seorang pengunjung yang mengongsikan gambar ini berkata "Restoran ini ibarat syurga dunia, jadi tempat kami release tension ".

Malah ada di antara pengunjung yang berpeluang untuk membawa balik perempuan yang diminati dari kolam renang tersebut.

Di bawah ini pula gambar salah seorang pengunjung yang sempat bergambar sebagai kenangan mengunjungi restoran syaitan tersebut. Wajah individu tersebut terpaksa dikaburkan, lelaki yang memeluk jalang itu adalah MELAYU.......


Apa dah jadi ni.......
Print Friendly and PDF

Pengasas Facebook Makan Bersila.......

PALO ALTO, California – Pengasas laman sosial Facebook, Mark Zuckerberg makan bersila dekat pintu sebuah kedai di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Zuckerberg yang berusia 26 tahun dan bilionair termuda dunia dengan anggaran kekayaan AS$16 bilion (RM48.81 bilion) memakai baju T, kasut sukan dan seluar jean Levi’s semasa dia makan makanan Mexico yang dibeli dari sebuah gerai di tepi jalan baru-baru ini.

Seorang pejalan kaki berkata, pengasas Facebook itu tidak dikawal oleh seorang pengawal keselamatan.

“Dia (Zuckerberg) berjalan di gerai itu, menunggu dalam barisan seperti orang lain dan membeli ayam, nasi dan kerepek tortilla dengan harga AS$4 (RM12.20) untuk makan dengan seorang rakan di satu laluan ke sebuah kedai,” katanya.

Pengasas Facebook itu kelihatan seperti seorang pelajar yang tidak berduit semasa dia berdiri dan makan bersila.

Zuckerberg menyewa sebuah rumah yang mempunyai tiga buah bilik di sini dekat dengan pejabatnya.

Dia tinggal bersama kekasihnya, Priscilla Chan, 26, yang merupakan pelajar jurusan perubatan.

Zuckerberg turut memandu sebuah kereta Honda berusia lima tahun walaupun dia merupakan antara orang yang paling kaya di dunia.

Dia mencipta Facebook di dalam bilik asramanya di Universiti Harvard, Amerika Syarikat pada 2004.

Namun, Zuckerberg tidak menamatkan pengajiannya di universiti tersebut dengan alasan untuk menumpukan perhatian ke atas Facebook.

Pengasas Facebook itu menjadi bilionair termuda semasa dia berumur 23 tahun.
Print Friendly and PDF

Friday, February 11, 2011

Israeli Settlements In The Occupied West Bank.

Israeli settlements in The Occupied West Bank expand during the 10-month settlement construction freeze.

When the Israeli PM Netanyahu declared a 10 months settlement freeze moratorium on November 25, 2009, claiming that it is to give the peace process a chance to move forward, the international community applauded the Israeli act but it seems that the international community has short memory when it comes to Israel’s credibility on promises and deeds; most recent of which the so-called moratorium, in which Israel excluded the under construction projects in the Israeli settlements and narrowed down the moratorium as not to initiate any new projects in the settlements, excluding East Jerusalem settlements. 

An analysis of high precision aerial photos (0.5x0.5 meters) conducted by the Applied Research Institute-Jerusalem (ARIJ) team revealed that settlements’ construction during 2010 (under the so-called settlement freeze moratorium) was palpable with the construction of 1819 structures in 133 settlements all over the West Bank, including East Jerusalem. It should be noted here that the 1819 structures built in settlements during 2010 disperse into 7276 housing units averaging 902000 square meters, distributed in the Palestinian governorates as follow: 

Table 1: No. of Buildings built in Israeli settlements in the Occupied West Bank during the 10-months freeze moratorium
Governorate
No. of Buildings
Percent of total
Bethlehem
214
11.8
Hebron
138
7.6
Jenin
35
1.9
Jericho
15
0.8
Jerusalem
420
23.1
Nablus
160
8.8
Qalqilyah
219
12.0
Ramallah
324
17.8
Salfit
268
14.7
Tubas
11
0.6
Tulkarem
15
0.8
Total
1819
100.0
 Source: the Geographical Information System, ARIJ 2011


 The analysis also showed that the 133 Israeli settlements also witnessed the addition of 1433 caravans (mobile homes) all over the West Bank, including East Jerusalem, distributed in the Palestinian governorates as follow:


Table 2: No. of Caravans built in Israeli settlements in the Occupied West Bank during the 10-months freeze moratorium
Governorate
No. of Caravans
Percent of total
Bethlehem
75
5.2
Hebron
242
16.9
Jenin
94
6.6
Jericho
41
2.9
Jerusalem
97
6.8
Nablus
128
8.9
Qalqilyia
82
5.7
Ramallah
484
33.8
Salfit
156
10.9
Tubas
9
0.6
Tulkarem
25
1.7
Total
1433
100.0
Source: the Geographical Information System, ARIJ 2011

Settlement Expansion with regard to the Israeli Segregation Wall Path

In line with that concept, the bulk of buildings construction has taken place in 76 settlements located in the western segregation zone (the area that falls between the line of the Segregation Wall and the 1949 Armistice Line (Green Line)), at 73.3% (698.56 dunums) whereas the construction operations in 57 settlements located east of the Segregation Wall was limited to 26.7% (203.81 dunums).

Table 3: Expansion in Israeli settlements East and West of the Israeli Segregation Wall
Location from Wall
No. of Buildings
Percent
No. of Caravans
Percent
East
485
26.7
537
37.5
West
1334
73.3
896
62.5
Total
1819
100
1433
100
Source: the Geographical Information System, ARIJ 2011


  
The illegality of Israeli settlements in the West Bank according to Interntional Law:

The United Nations Security Council Resolution 465[1] of 1980 ' determines that all measures taken by Israel to change the physical character, demographic composition, institutional structure or status of the Palestinian and other Arab territories occupied since 1967, including Jerusalem, or any part thereof, have no legal validity and that Israel's policy and practices of settling parts of its population and new immigrants in those territories constitute a flagrant violation of the Fourth Geneva Convention relative to the Protection of Civilian Persons in Time of War and also constitute a serious obstruction to achieving a comprehensive, just and lasting peace in the Middle East.'

Article 55[2] of the Hague Convention stipulates that “the occupying state shall be regarded only as administrator and usufructuary of public buildings, real estate, forests, and agricultural estates belonging to the hostile State, and situated in the occupied country. It must safeguard the capital of these properties, and administer them in accordance with the rules of usufruct”.

Article 49[3], paragraph 6 of the Fourth Geneva Convention explicitly stipulates that “the occupying power shall not deport or transfer parts of its own civilian population into the territory it occupies”.
The International Court of Justice advisory opinion of July 9, 2004 addresses the construction of the wall in the West Bank in particular and the West Bank itself in general, stating that [4]“the Israeli settlements in the Occupied Palestinian Territories (including East Jerusalem) have been established in breach of international law.”
Print Friendly and PDF
There was an error in this gadget

Followers

Blog Ikuti.