Sejauh manakah kesungguhan, keikhlasan, kebenaran dan kejujuran Parti Politik membawa arah tuju yang sebenar.....?

……….Dan demikian itulah keadaan hari-hari (dunia ini dengan peristiwa-peristiwa kemenangan atau kekalahan), kami gilirkan dia antara sesama manusia, (supaya menjadi pengajaran) dan supaya nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang tetap beriman (dan yang sebaliknya), dan juga supaya Allah menjadikan sebahagian di antara kamu orang-orang yang mati Syahid. Dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada orang-orang yang zalim.

- Surah Ali Imran ayat 140 -

Petikan Al-Quran.

Topik Terkini.

Wednesday, March 31, 2010

Ucapan YB Wee Choo Keong (PKR-Wangsa Maju).

(Petikan daripada sebahagian ucapan YB Wee Choo Keong (PKR-Wangsa Maju) semasa sesi bahas titah DiRaja hari ini Isnin 14 Rabi'ul Awal 1431/29 Mac 2010

Datuk Yang di-Pertua,

FITNAH MENFITNAH

Saya menyokong seratus peratus atas Titah Ucapan Seri Banginda dan izinkan saya memetik: “Beta juga dukacita kerana masih terdapat banyak perbuatan fitnah, pembohongandan putar belit terutamanya dalam media baru. Semua yang terlibat hendaklah sedar perbuatan ini tidak diterima oleh mana-mana agama. Beta menyeru pihak berkenaan menghentikan perbuatan tidak bertanggungjawab tersebut. Dismaping itu, pihak berkuasa hendaklah mengambil tindakan keras terhadap pihak-pihak yang terbabit".

Saya tidak berniat membahas mengenai dengan perkara ini tetapi saya tidak boleh sabar lagi. There is a limit to everything, dengan izin.

Kehadiran saya dalam lawatan kerja ke Washington adalah untuk satu tujuan sahaja iaitu berjumpa dengan Department of Trade, Ahli-Ahli Congress dan Senators, Centre of Strategic International Studies (CSIS) untuk “foster a better relationship with USA diplomatically as well as trade dengan izin. Lawatan kerja ini pun di putar belitkan fakta untuk mencapai matlamat agenda poltitik orang dan kumpulan tertentu.

Fakta di forum CSIS adalah wartawan Malaysiakini dari San Francisco sahaja yang berada di forum CSIS pada hari tersebut tetapi laporan dengan putar belit fakta dengan serangan peribadi yang tidak berasas tidak diterbitkan di Malaysiakini tetapi di portal lain. Selepas sehari dua barulah terbitkan di dalam Malaysiakini lebih kurang sama dengan apa yang di laporkan di dalam portal tersebut tetapi tanpa serangan pribadi.

Lawatan kerja kami untuk satu tujuan sahaja iaitu untuk memulihkan perhubungan antara USA dengan Malaysia dari segi diplomatik dan trade supaya Malaysia boleh memulakan better diplomatic and trading relationship dengan izin. YB Padang Regas tidak menfitnah sesiapapun dan semasa beliau menjawab soalan dengan fakta bila satu soalan ditimbulkan oleh representative Amesty International mengenai kes liwat terhadap Ketua Pembangkang, YB Permatang Pauh. YB Padang Regas menyatakan dengan terus terang bahawa YB Permatang Pauh adalah sahabat baik beliau dan conscience beliau tidak membenarkan beliau menfitnah sahabatnya dan kes ini adalah antara majikan dan perkerja, dan laporan polis telah dibuat oleh pekerja. Jikalau tiada tindakan diambil, maka pihak pekerja akan menuduh kerajaan tidak adil.

Dalam fakta ini, saya amat kesal dengan tindakan yang tidak bertangungjawab dan untuk menjejaskan kepentingan negara dengan laporan tertentu. Kemungkinan matlamat pihak tertentu mahu menjahanamkan negara. Saya minta maaf bahawa saya tidak boleh memainkan peranan senyap lagi dalam keadaan yang amat jelas dimana fakta-fakta diputar belitkan oleh spin doctor dengan izin dan membenarkan mereka mencemarkan imej negara dengan agenda sempit yang didorong oleh motif memengtingkan diri semata-mata.

Tugas utama saya sebagai Ahli Parlimen adalah untuk mempertahankan kepentigan rakyat dan act as a check and balance against the government of the day in the interest of the people, dengan izin, dan bukan untuk memutar belit fakta untuk menjejaskan imej dan kepentingan negara tanpa mengambilkira samada peranaan YB Padang Regas adalah benar atau tidak. Sebagai Ahli Parlimen saya mesti memihak kepada fakta dan bukan personaliti.

Dato Yang DiPertua

The Little Napoleons

Tetapi saya amat sedih apabila beberapa Little Napoleons di sebelah sini menyoal kedudukan saya dalam mesyurat rasmi kenapakah saya dipilih oleh Parlimen Malaysia sebagai ahli untuk lawatan kerja di Amerika baru-baru ini dan kenapa mereka tidak dipilih. Saya tahu Little Napoleons dan Ahli-Ahli YB dari PAS dan DAP pun pernah dipilih sebagai ahli lawatan kerja dengan Menteri-Menteri atau Sepaker ke Parlimen atau kerajaan negara lain. Saya tidak pernah mempertikaikan perlantikan mereka kerana saya tidak ada perasan cemburu walaupun Little Napoleons tersebut sideline saya dan has classified me as a junior MP. Walaupun saya tidak bersetuju dan saya tidak pernah mempertikaikan YB Batu, YB Bukit Lanjan dan YB Macang apabila mereka telah dilantik untuk “to chase after Ahli Parlimen BN di Taiwan to cross-over” walaupun tiada hasil. Saya telah menerima hakikat bahawa saya adalah amat junior dan Little Napoleons inilah amat senior yang amat hebat dalam peranan mereka di Parlimen dan politik di negara.

Ada Little Napoleons yang pintar sedikit, mereka yang melemparkan batu sembunyikan tangan.

September 16

Saya juga amat kesal dengan tingkah laku Little Napoleons. Isu-isu yang dibangkitkan mengenai dengan September 16 atau isu-isu yang lain di Dewan yang Mulia ini atau di luar tidak dijawab langsung. Jawapan mereka adalah serangan pribadi “in the hope that all will be well and the public will be fooled again”. You can fool some of the people some of the time but not all the people all the time, my Little Napoleons. Little Napoleons, nasihat saya adalah: If you have no answers to what have been said In and ot of Parliament just hide under the saying “SILENCE IS GOLDEN’.

Saya juga berharap bahawa the Little Napoleons disebelah sini jangan memaksakan saya untuk membongkarkan politics of deceit, politics of expediencies mereka dengan izin dan politik cakap tak serupa bikin.

Dengan ini saya berharap these Little Napoleons berhentikan kegiatan politik kotor mereka untuk satu tujuan semata-mata iaitu “POLITICS OF EXPEDIENCY” and “PUTRAJAYA AT ALL COSTS”, dengan izin.

Terima kasih

YB Wee Choo Keong (Wangsa Maju)
Print Friendly and PDF

Teguran terbuka kepada Puteri UMNO Kedah...

Salam 1Malaysia semua...

Sudah lama saya perhatikan. Sudah lama saya berbincang, berdebat dan bertengkar. Sudah tiba masanya untuk saya memberi teguran ikhlas kepada kakak-kakak & adik-adik Puteri UMNO di Kedah. Itu pun kalau nak terima teguran laaaa...

Shima telah dilantik sebagai Ketua Puteri UMNO Kedah. Hormatilah keputusan itu walaupun saya tahu ramai yang berpendapat bahawa Shima bukanlah yang terbaik untuk mengetuai Puteri UMNO Kedah. Ramai yang mempersoalkan kepimpinan, pengaruh, potensi dan gaya keterampilan Shima sebagai Ketua Puteri Kedah. Ya, saya tidak nafikan tentang sedikit sebanyak persoalan itu. Namun, harus juga diingat bahawa amanah ini telah diberikan kepada Shima tanpa disangka-sangka oleh tuan yang empunya diri. Tidak diminta pun untuk menjadi Ketua. Namun, takdir qadha dan qadar Allah, haruslah diterima dan mungkin ada hikmah disebalik perlantikan Shima itu.

Saya telah menerima banyak rungutan dari sebilangan Ketua Puteri UMNO Bahagian tentang Shima. Malah rakan-rakan G5 Shima lebih teruk dikritik. Kebanyakkannya terlalu negatif. Mengapa jadi begitu? Mengapa dari sejak perlantikan Shima, pelbagai rungutan diterima. Dan mengapa selepas Shima mengumumkan G5nya, kepimpinan Puteri UMNO Kedah hebat sekali dikritik sama ada diblog mahupun di luar blog. Teruk sangatkah Shima?

Sebenarnya, pada saya, pemilihan Shima sebagai Ketua Puteri UMNO Kedah adalah TEPAT. Bukan berlaku "sacarstic" kali ini. Ini adalah kenyataan. Profile Shima adalah bersih selama ini. Walaupun kurang menonjol, harus diingat bahawa Shima begitu konsisten mengetuai Puteri UMNO Sik. Pelbagai program telah dijalankan di Sik sebelum ini. Ramai orang mempersoalkan mengapa Shima adakan program di Sik sahaja? Jawapan yang paling tepat pada saya adalah kerana Shima dan G5nya tidak mendapat kerjasama yang erat & ikhlas dari mereka-mereka yang kurang senang dengan perlantikannya.

Berilah Shima peluang untuk membuktikan kepimpinannya. UMNO sedang bergelar "pembangkang" di Kedah. Berilah kerjasama padanya. Buangkan ketepi sikap dan prasangka negatif padanya. Bila Ketua Puteri nak buat program, tak mahu berikan kerjasama. Bila buat program di Sik sahaja, orang mengata pula. Habis tu? Bila nak selesai? Bila nak bersatu padu ni? Janganlah dok ikut perangai budak-budak...

Saya tidak menafikan bahawa kebanyakan G5 mempunyai kurang pengalaman memegang tampuk kepimpinan di peringkat negeri. Jadi, bantulah depa! Ada yang kurang matang, ada yang kurang pengalaman dan ada juga yang kurang reti buat kerja. Berikanlah sedikit pengalaman pada depa. Ajarlah mereka untuk menjadi matang. Ajarlah mereka untuk buat kerja. Bantu depa! Bukan kutuk!

Sebelum ini, saya sengaja men"jolok" isu. Maafkan saya. Bukan saya berniat "busuk". Saya cuma nasihat. Saya cuba cara baik, tapi tak jalan. Saya keraskanlah sikit "method"nya, ada pula yang "sentap"! Hakikatnya, sama saja. Sama ada kumpulan kepimpinan utama Puteri UMNO Kedah dan Ketua-Ketua Puteri UMNO Bahagian, masing-masing ada kesilapan masing-masing. Cuma "ego" sahaja yang tidak mahu mengalah!

Pada kepimpinan Puteri UMNO Kedah, saya nasihatkan agar cepat-cepat berusaha memantapkan lagi barisan kepimpinan. Yang mana ada jawatan tu, buangkanlah niat tersirat "ada udang di sebalik batu". Ikhlaslah bantu Shima dan Puteri UMNO Kedah. Tunjukkanlah sifat seorang pemimpin yang matang, dan jangan cepat melenting, melatah dan emosi. Belajarlah dari pemimpin-pemimpin terdahulu seperti Kak Sue, Kak Hanim, D'Seri Azalina, Noraini dan sebagainya. Tapi ambillah yang baik sahaja, depa pun bukan "perfect".

Ajarlah puteri-puteri UMNO Kedah tentang jati diri, sayangkan Islam, Anak Bangsa dan Tanahair. Aktiflah bertemu dan melakukan aktiviti yang memberikan manfaat, jangan dok bercuti melancong nak seronok saja. Kurang manis dilihat anak-anak buah. Ingatlah, PRU13 sangat hampir dan Puteri UMNO Kedah harus ingat bahawa jika UMNO Kedah gagal merampas Kedah kembali ke tangan BN, maka kepimpinan Puteri UMNO Kedah juga akan turut bertanggungjawab. Pada ketika itu, kalau ada rasa malu dan tanggungjawab, pastinya akan meletak jawatan sebagaimana yang dilakukan oleh Tan Sri Sanusi Joned suatu ketika dahulu. Atas kekalahan Kedah di beberapa kawasan dan masih menang 2/3 DUN, Tan Sri Sanusi malu dan sanggup letak jawatan atas rasa tanggungjawabnya pada kemerosotan undi di Kedah. Jadilah insan bermaruah seperti itu...

Kepada mereka-mereka yang selalu merungut kurang senang dengan kepimpinan Puteri UMNO Kedah, belajarlah menghormati keputusan parti. Belajarlah menghormati Shima sebagai Ketua Puteri UMNO Kedah yang baru. Sudah 2 tahun, kalau kakak-kakak & adik-adik tak mahu berikan kerjasama dan sokongan kepada Shima, siapa dan bila lagi? Sanggupkah kalian melihat Puteri UMNO Kedah terus suram? Dimana serikandi puteri UMNO di Kedah? Sudah-sudahlah mengutuk dan mengumpat. Tiada faedahnya. Kalau nampak kurang dimana-mana, alangkah baiknya jika dapat ditegur. Namun harus diingat, "cara" teguran tu mestilah "berhikmah" dan kena pada caranya. Kenalilah Shima dan kepimpinanya, kenali hati budinya, insyaAllah Puteri UMNO Kedah akan bertaut kembali...

Berilah sokongan sepenuhnya kepada kepimpinan Shima. Kalau tak kasihankan Shima, kasihankanlah rakyat yang semakin menderita dibawah pemerintahan karut Pakatan Rakyat. InsyaAllah, UMNO akan membela rakyat Kedah yang semakin tersepit. Bantulah Shima untuk menjayakan Puteri UMNO Kedah. Buang persepsi buruk kalian terhadap kepimpinan Shima. Shima tak "lembap", mungkin kalian yang telah "melembapkan" kepimpinannya. Buanglah yang keruh, ambil yang jernih. Kalau kalian terus begini, asyik nak beri kritikan yang meruntuhkan, pastinya Puteri UMNO Kedah akan terus merudum ke bawah. Letaklah siapa sekali pun, pastinya akan "lingkup" jua. Harap bantulah Shima dan UMNO Kedah...PRU13 dah semakin hampir...


Dipetik dari DUKE.
Print Friendly and PDF

Tuesday, March 30, 2010

Anwar Ibrahim & Sokongan Gay Terhadapnya.

Anwar Ibrahim bersama dengan Musdah Mulia (tengah) dalam program Parlimen Agama Dunia (The Parliament of World's Religions), di Melbourne, Australia pada 4-5 Disember 2009. Dalam pertemuan ini, Anwar Ibrahim turut berkesempatan bertemu dengan Michael Danby. Mengapa Anwar dijemput sama untuk memberikan syarahan bersama dengan seorang yang menghalalkan kehidupan gay dan lesbian?

Dr. Siti Musdah menerima pengiktirafan pada II Premio Internazionale La Donna Dell' Anno Year 2009 (Anugerah Antarabangsa Wanita 2009), pada 26 November 2009 yang diadakan di Saint Vincent, Itali. Siapakah pula Dr Musdah Mulia? Ada kaitan dengan gerakan neo-konservatif? (baca sini).


Berikut adalah petikan akhbar Sunday Age pada 6 Disember 2009 di Australia, dalam forum yang sama dengan Dr Musdah Mulia, Anwar Ibrahim telah menyatakan ''muslims were upset about the treatment of prisoners at Abu Ghraib [in Iraq], but what about conditions in Muslim prisons. If you refuse to talk about that you have no standing to talk about the first. There is suspicion that Islamic political parties will use democracy as a vehicle and, when they come to power, marginalise other groups and cancel elections. There will be a 100 per cent vote, one time.'' Kenyataan Anwar ini secara tidak langsung telah memberikan imej yang tidak baik kepada umat Islam, seolah-olah umat Islam menolak golongan minoriti. Golongan minoriti mana yang dimaksudkan Anwar?


16 Julai 2008, satu blog gay "365 GAY" menyiarkan berita Anwar Ibrahim dikenakan tindakan atas tuduhan sodomi. Lima artikel dimuatkan dalam 365 GAY berkaitan dengan Anwar Ibrahim. Amat berminat betul blog-blog gay dengan Anwar Ibrahim. Mengapa mereka berminat dengan Anwar?


"Homosexuality is illegal in Malaysia, a majority-Muslim country that has struggled in recent years with interfaith tensions. Last month, churches and mosques were attacked in a furor over the use of ‘Allah’ by a Christian newspaper, which some Muslims say infringes on their rights. Sodomy is punishable by up to 20 years in jail". tulisan dalam satu artikel sebuah kumpulan NGO yang memperjuangkan kehidupan gay di luar negara. Artikel ini membela Anwar Ibrahim yang terlibat dalam tuduhan liwat. Menyamakan halangan terhadap kehidupan homo sebagai satu interfaith tension.

Gambar: Michael Danby (tali lehar kuning) menghantar petition kepada Salman Bin L Ahmad, Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Australia. Sebuah laman web gay menyiarkan berita bantahan ahli parlimen ke atas ke liwat Anwar.

Amat pelik bila kumpulan gay luar negara turut sama membela dan menyokong kes liwat yang dikenakan ke atas Anwar Ibrahim. Pendedahan yang sama turut ditulis oleh Minda Intelek Melayu (baca sini). Pada 27 September 1998, pertubuhan gay di Filifina menyokong Anwar Ibrahim. Tahun 2010, sokongan golongan homoseksual terhadap Anwar lebih terbuka (baca sini). Bila kes Anwar bersambung semula pada 10 Mei 2010 nanti, tentu sokongan-sokongan ini akan lebih terserlah. Seolah ada integrated operative network di luar sana yang melobi agar sokongan datang bertalu-talu kepada Anwar. Pelik benar bila golongan sejenis ini menyokong kuat Anwar. Kalau Tun Mahathir usik sikit, Anwar sudah mahu saman-menyaman. Apakah Anwar mahu menyaman laman laman gay ini?

Print Friendly and PDF
There was an error in this gadget

Followers

Blog Ikuti.